latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:51 | Аутор: СРНА

Павић: Изјава Иванцова - потврда да Српска не иде у НАТО

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да реакција амбасадора Русије у БиХ Петра Иванцова на потписивање Програма реформи најпоузданији знак и доказ да тај документ није, како је рекао, никаква капитулација српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика нити пристанак за неки пут Српске у НАТО, као што тврди опозиција и дио медија у Српској.
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com)

Он је изјавио за Срну да је Иванцов децидно и јавно рекао да тај потписани споразум није АНП и није никако повезан са МАП-ом.

- Иванцов је додао да документ одражава чињеницу да нема унутрашњег јединства унутар БиХ у вези са чланством у НАТО, што значи буквално да је уважена чињеница се Република Српска изјаснила за војну неутралност и да не жели да буде у Алијанси. То је рекао руски амбасадор и то је најпоузданији доказ да ово није оно што тврди опозиција у Српској - рекао је Павић.

Он је нагласио да су се многи који сада критикују "Програм реформи" надали да ће да "изгурају" још један мандат, те да им тешко пада да се одрекну функција.

- Други разлог је покушај прикупљање јефтиних политичких поена избацивањем у јавност тврдњи попут оних 'ето Додик је капитулирао', 'он је у ствари за НАТО', 'СНСД, односно владајућа коалиција је за НАТО', 'преварили су своје бираче', а то је класична метода медијског рата - указао је Павић.

Према његовим ријечима, они сада као да практично навијају за то да Република Српска прихвати да крене на пут НАТО-а, а да се при том нико од њих није осврнуо на изјаву Иванцова.

- Драган Мектић је истог дана /када је потписан Програм реформи/ ликовао да се Руси још нису огласили, а када се огласе да то неће бити баш пријатно за владајућу коалицију. Али од када се огласио амбасадор Иванцов, Мектић није повукао своју реч. Значи, једноставно стиче се утисак као да су се разочарали зато што је руски амбасадор рекао да то није АНП нити има било какве везе са МАП-ом - истакао је Павић.