latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:10 | Аутор: СРНА

Вучић: Са Путином отворено о свим темама

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија жели да гради добре и најбоље могуће односе са Русијом, али није хтио да прецизира о чему ће разговарати на састанку почетком децембра са руским предсједником Владимиром Путином и да ли ће бити ријечи о "шпијунској афери", додајући да са њим разговара отворено о свему.
Александар Вучић и Владимир Путин - Фото: Тwitter
Александар Вучић и Владимир ПутинФото: Тwitter

Вучић сматра да тема број један треба да буду билатерални односи, који укључују све боље економске односе и све већу трговинску размјену између Србије и Русије.

- Али, Путин је тај који ће имати своје теме и ми смо спремни да разговарамо на сваку од тих тема у сваком случају. Желимо да градимо добре и најбоље могуће односе са Русијом, уз међусобно поштовање и повјерење - рекао је Вучић за ТВ "Прва".

Он је подсјетио да је Путин помогао Србији, спријечио 2015. године резолуцију о Србима као геноцидном народу у Савјету безбједности УН, а да не треба заборавити ни другу Путинову подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Говорећи о томе да ли ће Путину због "шпијунске афере" поставити питање: "Зашто?", Вучић је рекао да са Путином увијек разговара отворено о свим питањима.

Вучић није хтио да прецизира о чему ће разговарати, додајући да је то питање за њих двојицу о чему ће разговарати у "четири ока".

- Увијек разговарамо отворено и о свим питањима, али верујем да Србија има искреног пријатеља и доброг партнера у Русији, а могу потврдити да Русија има то у Србији - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан што је од таквог предсједника као што је Путин добио Орден Светог Александра Невског.

Када је ријеч о "малом Шенгену", Вучић је рекао да велике силе никад нису дозвољавале самостално дјеловање балканских народа и да су имале "шапу над свима", од Турске, Велике Британије, Аустроугарске и других великих сила у различитим периодима.

- Не кажем да сада дозвољавају, зато су се изненадиле, не самосталности Србије, него одлучности албанског премијера Едија Раме и храбрости македонског премијера Зорана Заева да пригрле ту идеју `малог Шенгена`, која је толико чиста, без иједног негативног аспекта", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је велика ствар када се заједнички представља неко ко има 12 милиона становника, те да је то још један од услова за већи привредни раст.

"То је важно и због Срба на Космету и због Срба у Републици Српској, важно да се договоримо са Приштином и са БиХ. Ко остане ван иницијативе, после пет година имаће озбиљне проблеме у стопи раста", навео је предсједник Србије.

Вучић је рекао да ће Србија бити број један по платама у региону како би задржала младе људе и да ће омогућити младим паровима повољне станове.

Коментаришући одлуку Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду да је било неакадемског понашања у докторату министра финансија Србије Синише Малог, Вучић је рекао да га није изненадила та одлука, наводећи да је она "дубоко политичка".