latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:22 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Затражено процесуирање одговорних у Заводу Пазарић (ФОТО)

Са данашњег протеста испред зграде Владе ФБиХ у Сарајеву због шокантних информација о третману штићеника у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце Пазарић затражена је смјена одговорних и њихово кривично процесуирање.
Протести грађана у Сарајеву - Фото: dnevni avaz
Протести грађана у СарајевуФото: dnevni avaz

Саобраћај у том дијелу града био је блокиран, а грађани су упутили молбу Делегацији ЕУ у БиХ за одржавање састанка ради пружања подршке за побољшање услова у Заводу, преносе федерални медији.

Један од захтјева грађана односио се на тражење одговорности државних, федералних и кантоналних институција дјелимично или у потпуности одговорних за стање у Заводу ради остваривања основних људских права загарантованих Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.

Протести грађана у Сарајеву (Фото: dnevni avaz)

Грађани, који су и јуче протестовали, најавили су да ће одржавати протесте сваког дана у подне до испуњења захтјева, те је нови протест најављен за сутра у 12.00 часова испред Вјечне ватре у Сарајеву.

На данашњој сједници федералне Владе смијењени су директор, те Управни и Надзорни одбор Завода Пазарић.

Протестна окупљања услиједила су након што је посланик Наше странке у федералном Парламенту Сабина Ћудић прије два дана на конференцији за новинаре
изнијела шокантне детаље о третману штићеника, посебно дјеце у овом заводу.

На фотографијама које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, а многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.

Повезане вијести:

Инспекција и полиција ушле у Завод Пазарић (ФОТО)

Смијењена управа Завода Пазарић