latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:41 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Ријешити тешку ситуацију у Институту за урбанизам

Без струје, гријања и телефона четрдесет запослених у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске нема основне услове за рад.

Плату нису добили од јула, а не уплаћују им се доприноси. За овакву ситуацију у овој јавној установи најодговорнијим сматрају директора Стевана Јовановића, којег је Влада Српске прије петнаест дана смијенила, али званично још није именовала његовог насљедника. Јовановић одбацује тврдње радника о његовој одговорности.

Анђелко Цумбо, радник Инстититута за грађевинарство и екологију Републике Српске дошао је на посао. Али због искључене струје, телефона и гријања своје радне задатке не може да обавља.

Ни његових четрдесет колега немају основне услове за рад. Не уплаћују им се доприноси,а од јула ове године нису добили плату. Најодговорнијим за то сматрају смијењеног директора Стевана Јовановића. Влада га је смијенила прије петнаест дана,али званично још није именован његов насљедник . Јовановић је за то долазио на посао,али су му јутрос радници забранили улаз. Проблема у овој јавној установи је било и раније,али су ескалитрали када су се на тржишту појавиле двије приватне фирме.

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске затражило је од Владе Српске да му достави одлуку о разрјешењу директора Института за урбанизам, грађевинарство и екологију и именовању вршиоца дужности директора да би почело рјешавање тешке ситуације у овој установи, рекла је предсједник тог синдиката Драгана Врабичић.

Из ресорног министарства се данас нису оглашавали.Грански синдикат тражи да се ова ситуација ријеши што је прије могуће.

Предсједник Синдикалне организације Института Силвана Радуловић рекла је да реорганизацијом ова фирма може добро да послује, те да има довољно посла и да су радници вољни да раде.

Она је нагласила да је радницима, којих је у Институту тренутно 40, стаж неповезан 27 мјесеци, немају здравствено осигурање седам година, а неки потражују 10 плата.

Радуловићева сматра да је за овакво стање најодговорнији директор Стеван Јовановић, који је на тој дужности био од 2012. године, као и тадашњи Управни одбор.

Радници кажу да су директору предлагали план реорганизације,али да је он то одбијао. Јовановић тврди да то није тачно и да није било договора у вези са систематизацијом радних мјеста и висином одређених плата. Док траје ова ситуација Институт не може да испоштује раније преузете обавезе према пословним партнерима.

Укупни дуг Института је око четири милиона марака. Незванично , у наредном периоду мале су шансе да ова јавна установа не оде у стечај.