latinica  ћирилица
22/11/2019 |  16:03 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шаровић нема право да држи лекцију о патриотизму

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да Мирко Шаровећ /предсједник СДС-а/ нема право да било коме покушава да држи лекцију о патриотизму јер ће остати запамћен као српски политичар који је, као министар у Савјету министара, јавно рекао да неће да поштује ставове Народне скупштине Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Упитан да прокоментарише најаву Шаровића да ће у наредним данима Клуб посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске затражити сазивање посебне сједнице о документу Програм реформи који је усвојило Предсједништво БиХ, Кошарац је изјавио Срни да је Шаровић сједио пет година у Савјету министара и проводио одлуке дефинисане у Федерацији БиХ и сваки пут игнорисао ставове институција Републике Српске.

Кошарац је нагласио да "Шаровић, како је сам раније изјавио, није заинтересован за ставове Народне скупштине и заштиту интереса Републике Српске, већ за заштиту интереса своје партије и својих интереса и ту су ствари потпуно јасне".

- Ми се не плашимо дијалога о том питању. Аргументи су на нашој страни а то је да смо остали при ставовима институција Републике Српске и да се наше политичко кретање у овом контексту у потпуности заснива на Декларацији о војној неутралности и чињеници да је СНСД политичка структура која није за НАТО интеграције БиХ и ми нећемо одустати од свог става - поручио је он.

Кошарац је напоменуо да је јавност упозната да АНП подразумјева чланство у НАТО и СНСД се изборио да то није на дневном реду, а Програм реформи БиХ не прејудицира чланство и то је потпуно јасно.

Кошарац је рекао да се не може један дан уважавати Народна скупштина, а један дан не уважавати, те да Шаровић управо показује тај однос, а у суштини жели да додатно закмпликује политичку ситуацију и што дуже остану на власти као изборни губитници.

- Треба напоменути да је управо Шаровић продужена рука подршке оспоравању уставног легитимитета и уставног права Републике Српске и омогућавања такве политичке тенденције и појаве да се не имплементирају изборни резултати, односно да се не поштује изборна воља грађана Републике Српске - истакао је Кошарац и додао да су Шаровић и његова партија изборни губитници и да немају права да о таквим стварима на такав начин расправљају.

Он је подсјетио јавност на чињеницу да је СДС напуштао сједницу Народне скупштине када је Република Српска у складу са Уставом и Законом доносила важан документ као што је Резолуција о војној неутралности, а сада би Шаровић хтио да проводи причу у парламенту Српске.

Кошарац сматра да на овај начин Шаровић покушава перфидно да скрене политичку пажњу на СДС, на тобоже бригу за Републику Српску и поштовање ставова институција Српске, а у принципу жели да остане, како је то већ више пута јасно речено, "најбољи бошњачки министар у Савјету министара".

- Ми смо све изазове дијелили са грађанима Републике Српске и имамо сталну комуникацију са њима, док он једино има комуникацију са грађанима Федерације БиХ - истакао је Кошарац.