latinica  ћирилица
22/11/2019 |  16:15 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Почиње сезона грипа, вакцинација поуздан начин заштите

Почиње сезона грипа, а уз превентиву са природним препаратима, вакцинација је једини поуздан начин заштите.

Институт за јавно здравство обезбиједио је 18.000 доза вакцине, од којих је 15.000 финансирао Фонд здравственог осигурања. Интересовање грађана је велико.

Сваке године интересовање грађана за вакцинацију, посебно оних из ризичних група, све је веће. У службама за епидемиологију већ првих седмица биљеже се гужве. Тако је и у Требињу.

Ове године први пут примјењује се четворовалентна вакцина која, кажу епидемиолози, пружа заштиту од четири најчешћа вируса која изазивају грип.

- Када су у питању респираторна обољења као грип то је једина мјера којом заиста можемо да се заштитимо од инфекције, када су у питању старији људи не мора значити да ће се постићи адекватан заштитни ново - каже др Јелена Дурић, Служба за епидемиологију Дома здравља Требиње.

Само у бијељинској служби за епидемиологију свакодневно се против грипа вакцинише више од 100 пацијената.

- У овом тренутку можемо рећи да је епидемиолошка ситуација уобичајна за ово доба године, искуство нам показује да би се евентуално повећање обољелих могло очекивати послије новогодишњих птазника - упозорио је др Зоран Дакић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина.

У Приједору су најредовнији пензионери и особе са хроничним обољењима. Вакцинација је почела 11. новембра и трајаће до истека залиха.

Фонд здравственог осигурања ове године обезбиједио је 15.000 доза вакцине против грипа за становништво које има право на бесплатну вакцину.

- Ослобођене су сљедеће категорије: пацијенти на хемодијализи, дијабетичари, обољели од малигних, болести срца, дисторфије мишића, те лица са посебним потребама са боравком у колкетивном смјештају - напоменула је Љубица Јандрић, специјалиста епидемиолог у Служби за епидемиологију Института за јавно здравство.

Статистика каже да је прошле године забиљежено више смртних случајева него претходних. Љекари ризичним групама препоручују вакцинисање као најбољи начин заштите од сезонског грипа.