latinica  ћирилица
22/11/2019 |  17:57 ⇒ 17:58 | Аутор: РТС

Британија одбила да Маурицијусу врати острва

Званични Лондон одбио је да Маурицијусу врати контролу над удаљеним архипелагом у Индијском океану, на којем је и америчка војна база. Маурицијус је Британију назвао "илегалним колонијалним окупатором".
Дијего Гарсија (фото: United States Armed Forces) -
Дијего Гарсија (фото: United States Armed Forces)

Генерална скупштина УН је у мају са 116 гласова "за" и шест "против" усвојила необавезујућу резолуцију којим је Велика Британија до 22. новембра требала да врати Маурицијусу архипелаг Чагос, али званични Лондон то није урадио. Педесет шест држава, укључујући Француску и Њемачку, било је суздржано.

УН су Британији дали рок шест мјесеци да се одрекне контроле над архипелагом Чагос, али је тај период сада прошао.

С обзиром на то, премијер Маурицијуса је изјавио да је Велика Британија од сада "илегални колонијални окупатор".

Са друге стране, Велика Британија каже да не признаје Маурицијусов захтјев за суверенитетом.

Сматра да има право да задржи власт над острвима, од којих је једно – Дијего Гарсија сједиште америчке војне ваздушне базе.

- Велика Британија нема сумње у суверенитет над Британском територијом Индијског океана која је под сталним британским суверенитетом од 1814. године - наводи се у изјави британске канцеларије.

- Маурицијус никада није имао суверенитет над БИОТ-ом и Велика Британија не признаје њихову тврдњу - додаје се у изјави, преноси Би-Би-Си.

Архипелаг Чагос одвојен је од Маурицијуса 1965. године, када је Маурицијус још био британска колонија. Британија га је купила за три милиона фунти креирајући БИОТ.

Маурицијус тврди да је 1965. године био присиљен да у замјену за независност преда тај архипелаг британским прекоморским територијама. Независност је стекао 1968. године.