latinica  ћирилица
22/11/2019 |  19:46 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Косовска Митровица обиљежила 75 година од ослобођења у Другом свјетском рату

Свечана академија поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Косовске Митровице у Другом свјетском рату одржана је у Митровачком двору.
Косовска Митровица - обиљежавање (Фото: Радио Косовска Митровица) -
Косовска Митровица - обиљежавање (Фото: Радио Косовска Митровица)

Академији су присуствовали истакнути појединци, градоначелници општина, гости из Београда и других братских градова, директори установа као и представници Српске листе.

Предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је поздравио присутне и том приликом рекао да данас одајемо почаст онима који су дали своје животе за Косовску Митровицу.

- Они који су дали своје животе заслужују сјећање, да их памтимо и не заборављамо и наравно требамо да величамо оне који су се борили и који се боре за Косовску Митровицу. Нова су времена и нови проблеми и нови изазови а сигуран сам да нова будућност, као што сте могли сви да закључите, показује да Косовска Митровица има будућност једино ако се сви ујединимо на том путу са нераскидивом везом са државом Србијом. Такође је важно да нагласимо да је држава Србија за сваког појединца на простору нашег града омогућила, како видове запослења тако и инфраструктурне пројекте, који ће умногоме оплеменити наш живот а преиј свега дјеце. Јако је битно да град остане град, јер ништа светије не можемо имати већ требамо да га надограђујемо и на најпозитивнији начин оплемењујемо - рекао је Спирић.

На свечаној академији наступили су српски православни појци са акапела саставом из Београда, који се баве очувањем српске традиционалне музике.

Студенти и професори Факултета уметности ПУ из Косовске Митровице често на митровачкој сцени показују врхунске успехе и висок ниво музичког образовања, а данас су се представили својим пјевачким квинтетом и извели пјесму "Црвен цвете".

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов је у име Бањалуке честитао данашње обиљежавање и том приликом рекао да народ Републике Српске пружа пуну подршку српском народу на КиМ.

Професор соло певања у Музичкој школи Миодраг Васиљевић у Косовској Митровици и чувар изворне народне песме Јелена Спирић представила се пјесмом "Кнезу Лазару".

Директор Градске библиотеке "Вук Караџић" Милан Михајловић је у својој бесједи рекао да су о Косовској Митровици као насељу, варошици и граду многи писали и да је међу њима било доста путописаца али и географа, историчара и писаца попут Арнолда Харфа, Дифрена Кајена, Хаџи Калфе, Евлије Челебије и Бранислава Нушића.

Он је истакао да служећи као српски конзул пред крај 19. века у Приштини, наш велики комедиограф Бранислав Нушић, темељно проучавајући Косово са усхићењем исписује: "На лакту Ибровом, гдје овај савија да пође у сусрет ситници, у дну Косова, лежи најљепша варош косовска, китњаста Митровица, коју наша народна пјесма назива Шехер – Митровицом".

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев је након двочасовног задржавања на прелазу Јариње присуствовао свечаној академији и том приликом пожелио српском народу на Косову и Метохији да се никад више не нађу у неприлици да се ослобађају од фашиста.

- Желим вам да се никада више не нађете у неприлици да се ослобађате од фашиста, а нашим комшијама такође желим да се ослободе, да се ослободе од мржње и неповјерења, кошмарних снова о Косову и Метохији без Срба и Србије, јер ако будућност таква онда је нико од нас неће имати. Посљедњи је час за једно велико прочишћење и суочавање са заблудама сопствене душе. Немамо још много времена да зауставимо и спречимо лавину мржње чија се рушилачка снага у сваком трену може разлити у овим крајевима. Људи и народи који живе на КиМ морају заједно да покажу да су сазрели и способни да без мржње, злих ријечи и погледа живе једни крај других и једни са другима. Србија и Срби чине све како би другима ускратили изговор за мржњу и неповјерење - рекао је Козарев у свом обраћању.

Додјељена су највиша признања најзаслужнијим у овој години, Саобраћајном институту ЦИП за израду и реализацију структурних пројеката у оквиру помоћи српском народу на КиМ; Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије за свеобухватну подршку српском народу; КБЦ-у "Косовска Митровица" за пружање здравствене заштите; Гимназији из Косовске Митровице за истакнути допринос и унапређење образовања.

Плакете Привременог органа Општине Косовска Митровица додељене су доктору опште праксе Миљану Миљковићу за пожртвованост и предан рад служби; Ненаду Милићу ватрогасцу спасиоцу за исказану храброст и пожртвованост; породилишту КБЦ "Косовска Митровица" за преданост у свом раду.

Мирославу Сташићу професору српског језика и књижевности уручена је плакета за развој књижевног стваралаштва у Косовској Митровици.

Мајке четворо и више дјеце су награђене док је породица Вуковић из Косовске Митровице, која броји девет малишана, награђена и са 100.000 динара

Присутнима се обратио и директор КБЦ "Косовска Митровица" Милан Ивановић и том приликом изјавио да држава Србија ради озбиљно и одговорно на јачању институција што се могло примјетити у протеклом период.

Приказан је филм у продукцији ТВ "Мост" који описује историјат Косовске Митровице у годинама препорода.

Извор: Радио Косовска Митровица