latinica  ћирилица
23/11/2019 |  09:15 ⇒ 09:15 | Аутор: sputniknews.com

Три црногорска амбасадора отплатила казну Никчевићевој за грубо вријеђање православних вјерника

Три црногорска амбасадора платила казну суспендованој службеници МИП-а Мирни Никчевић која је вријеђала православне вјернике и написала да би запалила Храм Христовог васкрсења у Подгорици и "сва говеда тамо".
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Службеница Министарства спољних послова Црне Горе Мирна Никчевић која је суспендована уз новчану казну од 600 евра због вријеђања вјерника Митрополије црногорско-приморске јер је на свом Фејсбуку Храм Христовог васкрсења у Подгорици назвала "срамом" уз опаски да би "спалила сва говеда тамо", саопштила је да су њену новчану казну платила три црногорска амбасадора.

Она је навела да су њену казну платили амбасадори Миодраг Влаховић, Небојша Калуђеровић и Жељко Перовић.

- Драги Црногорци и Црногорке, Хвала вам за сву подршку коју сте до сада пружили мени и мојој породици и хвала што сте издајницима показали да смо сложни и уједињени кад се ради о било коме од нас. Хвала на иницијативи да платите казну која ми је изречена - написала је Никчевићева.

 Она је додала ће три црногорска амбасадора покрити ове трошкове јер на тај начин желе изразити свој став поводом читаве ситуације, који је јаван.

- То су: Миодраг Влаховић, амбасадор Црне Горе при Светој Столици и Сувереном Витешком Малтешком реду и бивши министар вањских послова Црне Горе; Небојша Калуђеровић, амбасадор Црне Горе у САД и бивши министар вањских послова Црне Горе; Жељко Перовић, амбасадор Црне Горе у Аустрији, бивши конзул у САД, бивши помоћник министра вањских послова Црне Горе. Људи од којих сам учила шта значи бити дипломата и како штитити интересе своје земље - навела је Никчевић.

Поводом ове ситуације, огласили су се и сами амбасадори заједничким саопштењем, уз поруку да неки од разлога због којих су се одлучили да помогну "самохраној мајци Мирни Никчевић не изискују, у нормалном свијету, потребу за посебним објашњењем".

- Када би се, наиме, за сваку увреду, омаловажавање, ниподаштавање, пријетње и нападе, говор мржње и националистичке поруке и позиве (са многобројних приватних, партијских, институционалних, званичних и незваничних, "духовних" и световних адреса у нашој Црној Гори), којима се негира све црногорско и сама држава Црна Гора, наша историја, култура, језик, црква, наша традиција, историјско памћење и само наше постојање и када се, дакле, удара – циљано, смишљено, мучки, оркестрирано и организовано – на Црну Гору, па, самим тим, на све који живе у Црној Гори – наплаћивао и десети дио овога што Мирна Никчевић треба да плати, много би се новца сакупило за црногорски буџет. Био би то стални и издашни извор прихода за нашу једину државу! Лако је казнити Мирну Никчевић, а тешко је трпити и ћутати на непоштовање и угрожавање Црне Горе и затирање свега црногорског - закључули су амбасадори.

Подсјећамо, судија подгоричког Суда за прекршаје Соња Пепељак донијела је рјешење којим се Никчевић налаже да плати новчану казну од 600 евра због вријеђања вјерника који су се на Тројчинданском сабору окупили испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

У дијелу црногорске јавности овакав потез три амбасадора окарактерисан је као "још један скандал невиђених размјера".