latinica  ћирилица
23/11/2019 |  09:44 | Аутор: СРНА

Проширен обухват корисника бесплатне правне помоћи

Нацртом закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској прописано је да бесплатна правна помоћ мора бити обезбијеђена физичком лицу које имовински није у могућности да оствари право у суду или другим органима, а проширен је и обухват корисника ове помоћи, речено је данас Срни у Министарству правде Републике Српске.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Портпарол Министарства правде Републике Српске Сања Џомбић је навела да су проширене одредбе које се односе на лица која, према критеријуму личног својства или статуса у надлежном органу остварују право на бесплатну правну помоћ.

- То су чланови породица погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, лица са инвалидитетом без обзира на вријеме и узрок настанка инвалидности, затим лица са четворо или више дјеце док се дјеца налазе на редовном школовању и дјеца без родитељског старања - појаснила је Џомбићева.

Она је нагласила да је проширен и дио одредаба који се односи на финансијски критеријум.

- Дефинисано је шта се не сматра приходом, као и одбици из укупних прихода и примања и тај финансијски критеријум цијени се приликом остваривања права на бесплатну правну помоћ - додала је Џомбићева.

У односу на важећи текст закона, каже она, детаљније је дефинисано питање и износ накнаде трошкова неоправдано одобрене бесплатне правне помоћи, а на основу које је Центар за пружање бесплатне правне помоћ имао трошкове у поступку пружања ове помоћи.

Џомбићева је рекла да би ово законско рјешење Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за уторак, 26. новембра.