latinica  ћирилица
23/11/2019 |  10:31 ⇒ 10:34 | Аутор: Глас Српске

Етички одбор НСРС о пријавама посланика

Етички одбор Народне скупштине Републике Српске у понедјељак ће, први пут од оснивања, расправљати о пријавама које су посланици поднијели против колега из скупштинских клупа, због недоличног понашања.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједавајућа Одбора Соња Караџић Јовичевић потврдила је "Гласу Српске" да има шест пријава које се односе на повреде Кодекса понашања.

Ако се утврди да је прекршен тај акт, посланику је могуће изрећи опомену, те новчану казну у висини до 20 одсто плате или накнаде.

- Чујем да су неки ово преозбиљно схватили, те ангажовали и адвокате. Ту вјероватно треба да се направи додатна представа. То, као предсједавајућа, неку дозволити. Од овога нећемо правити циркус јер нема потребе за тим, али видјећемо у понедјељак шта нас чека. Након што донесемо одлуке, какве год биле, а немамо велики простор јер ни та казнена политика није степенована на захвалан начин, али морамо да донесено одлуку и предамо је странама у поступцима, они који желе имају право да се жале Колегијуму, у чијим рукама је даљи поступак, па и коначна одлука - рекла је Караџић-Јовичевић.

Дајући генералну оцјену понашања овог сазива Народне скупштине, сматра да је Пословник о раду прекршен толико пута да је постало бесмислено и говорити о томе, поготово чланова који се односе на увреде.

- Веома смо подигли праг толеранције на непристојан говор, увреде, уцјене, на помињање особа које нису ту и породица. Та повреда Пословника, чак и када се изгласа, нема даљу снагу јер и када изгласамо да је повријеђен, нема мјере којом бисмо, рецимо, ономе за кога изгласамо да је одговоран могли да, на примјер, ускратимо дискусију док траје та тачка дневног реда или на било који други начин санкционишемо тог посланика - истакла је она.

Њој је, додаје, тужно и забрињавајуће да морају доносити Кодекс понашања и да постоји Етички одбор.

- Правимо акте за преваспитавање и доваспитавање посланика. Етички одбор би најбољу судбину доживио када не би имао никаквог посла и када би се за неколико година и повукла одлука о његовом формирању. У сваком сазиву је било неколико звијезда програма, а ово је сада више узело маха. Немам неку наду да ће се то завршити. Неки ће се представити као жртве, некима ће бити веома слатко што су прошли кроз тај одбор, али у суштини мислим да смо отворили Пандорину кутију и да ће то сада бити тужакања на све стране и да ће одбор, нажалост, морати да ради пуном паром - рекла је Караџић-Јовичевић, која је члан СДС-а и један од потпредсједника Народне скупштине РС.

Иако нема званичне потврде, пријаве се, између осталих, односе на шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића, посланика у том клубу Небојшу Вукановића, посланика СНСД-а Илију Таминџију и посланика ПДП-а Драшка Станивуковића, чији је адвокат, према сазнањима "Гласа Српске", тражио одређене папире из парламента.