latinica  ћирилица
23/11/2019 |  10:52 | Аутор: СРНА

Лавров: Јапан треба да призна суверенитет Русије

Јапан би требало да призна суверенитет Русије над Курилским острвима како би обје земље могле да се фокусирају на потписивање мировног споразума, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

Лавров је ово рекао поводом саопштења високог званичника јапанске Владе Јошихиде Суге у коме се наводи да ће Јапан наставити преговоре са Русијом о мировном споразуму, али да је прије његовог закључења потребно ријешити територијални проблем који постоји између двије земље.

- Ми смо превенствено вођени споразумима који су постигнути на највишем нивоу између предсједника Русије и премијера Јапана. Они су се сагласили да крену даље у разматрању преосталих проблема имајући у виду декларацију из 1956. године у којој се јасно потврђује руски територијални интегритет и суверенитет на цијелој њеној територији, укључујући и те области - рекао је Лавров новинарима.

Он је навео да се тиме признају резултати Другог свјетског рата, те додао да се тек онда може разговарати о другим питањима.

Лавров је нагласио да америчко-јапанска војна алијанса ствара препреке потписивању мировног споразума са Москвом.

- Војна алијанса са САД, наравно, представља проблем када се ради о унапређењу односа Русије и Јапана - рекао је Лавров, пренио је ТАСС.

Он је додао да су јапанске колеге добиле листу од Русије у којој се наводе посебне безбједносне забринутости због све већег јачања јапанско-америчке војне алијансе.

- Наше јапанске колеге обећале су да ће реаговати по том питању. Чекаћемо њихов одговор - рекао је Лавров.

Он је навео да је Русија скренула пажњу Јапана на чињеницу да Вашингтон види Москву као пријетњу и да се на то ослања јапанско-америчка војна алијанса, а што је у супротности са увјеравањима Токија да тај савез није усмјерен против Москве.

Русија и Јапан су од средине 20. вијека у преговорима за потписивање мировног споразума. Међутим, главни камен спотицања је статус спорних јужних Курилских острва.