latinica  ћирилица
23/11/2019 |  14:48 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Гњатић: Уједначити платне коефицијенте

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић поручио је да запосленима у образовању, науци и култури морају бити уједначени платни коефицијенти, те изразио задовољство што ће им од 1. јануара наредне године бити повећане плате од пет до 20 одсто.
Драган Гњатић - Фото: РТРС
Драган ГњатићФото: РТРС

- Задовољни смо што ће законима о платама, које ће Народна скупштина разматрати на предстојећој сједници, бити повећања примања свих запослених у образовању, науци и култури. Нисмо задовољни што платни коефицијенти сада нису уједначени и очекујемо да ово питање буде ријешено за шта имамо и увјеравање Владе Српске - рекао је Гњатић након сједнице Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе.

Он је истакао да је Синдикат образовања упутио амандмане на законе о платама како би одређене нелогичности биле отклоњене.

- Ријеч је о томе да ће плата која је 500 КМ, повећањем од 20 одсто, бити 600 КМ, док ће плата од 550 КМ, коју има радник са много више обавеза, након повећања од 10 одсто изностити 605 КМ. То је мала разлика за предвиђени обим посла и одговорности, што мора бити промијењено - објаснио је Гњатић.

Он је нагласио да је проблем што су на истим радним мјестима они који имају различит ниво образовања и да је зато њихове плате потребно уједначити.