latinica  ћирилица
23/11/2019 |  15:00 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Пахор: Подршка "малом шенгену"

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је данас у Новом Саду да је иницијатива "малог шенгена", којим се укидају трговинске баријере између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, храбра, нова и да је свакако треба подржати.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

- Снажно подржавам "мали шенген" јер је то нова и храбра иницијатива која није замјена за процес европског проширења, али у великој мјери доприноси сарадњи и просперитету међу земљама западног Балкана - рекао је Пахор.

Обраћајући се учесницима 4. Регионалног форума младих лидера западног Балкана у Новом Саду, Пахор је рекао да је идеја о "малом шенгену" идентична ставовима које је он износио претходних година.

Он сматра да је укидање трговинских баријера између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније укључено у процес проширења ЕУ, због чега је подржава.

- Идеја малог Шенгена представља и развој европских вриједности у региону, попут повјерења, заједничког живота и сарадње - рекао је Пахор.

У новосадском Хотелу "Парк" у току је четврти по реду Регионални форум младих лидера који је окупио готово 200 учесника из земаља западног Балкана, којма су се обратили и предсједници Србије Александар Вучић и Сјеверне Македоније Стево Пендаровски.

Предвиђено је да млади лидери током тродневног рада Форума, дискутују са политичарима и лидерима региона о актуелним темама и изазовима.

Регионални форум младих лидера одржава се у организацији новосадског вијећа Европског покрета у Србији и Београдског фонда за политичку изузетност.

Подршку Форуму дали су Покрајинска влада, град Нови Сад, Савјет за регионалну сарадњу, Регионална канцеларија за омладинску сарадњу, Пољско предсједавање Берлинским процесом и Њемачка организација за међународну сарадњу.

Форум сутра завршава са радом.