latinica  ћирилица
23/11/2019 |  15:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенци признали да су варали?

Словенци су признали да су варали у арбитражи са Хрватском, пишу хрватски медији позивајући се на извјештај Словеначке комисије за надзор јавних служби.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

У извјештају се наводи да је словеначка држава преко обавјештајних служби све вријеме учествовала у прикривању незаконите комуникације између арбитражног агента Симоне Дреник и арбитра Јернеја Секолеца, пише Вечерњи лист.

Истичу како извјештај словеначке парламентарне комисије за надзор обавјештајних служби (КНОВС) потврђује да је Љубљана "у циљу арбитражне преваре упрегла државни апарат и своје тајне службе".

Јавни дио извјештаја КНОВС-а о "обавјештајним и противобавјештајним активностима у вези с догађајима између Словеније и Хрватске пред арбитражним судом у Хагу", који је ових дана објављен у Љубљани, свједочи да је Словенија ушла у поступак као да је ријеч о обавјештајној операцији, а не о правном поступку пред међународним правосудним тијелом.

Покушавајући да утврде зашто су словеначки арбитар и агенткиња у арбитражном поступку затечени у недопуштеном комуницирању, КНОВС послије вишемјесечне истраге открива низ компромитујућих чињеница које доводе у питање кључне ставове словеначке стране у арбитражном спору.

СОВА је, како стоји у извјештају, "интензивно учествовала у арбитражном поступку", да би осигурала тајно комуницирање словеначког арбитражног тима, иако је све покушала да претвори у аферу хрватског "незаконитог прислушкивања".

СОВА је арбитражну екипу инструирала о ризицима комуникације путем фиксних телефонома и незаштићеном међународном линијом, али је Симона Дреник ипак је из свог стана у Крању разговарала са словеначким арбитром Секолецом у Бечу.

Словеначки план изјаловио се зато што се они нису досљедно придржавали инструкција обавјештајаца па су њихове разговоре, како се наводи у извјештају, снимили хрватски обавјештајци, преноси Вечерњи лист.