latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:28 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Свака друга жена у БиХ искусила неки облик насиља

Истраживања показују да је у БиХ свака друга жена након 15. године искусила неки облик насиља, што указује на озбиљност овог проблема, саопштено је из Канцеларија Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

- Патријархални ставови према којима се жене не посматрају као равноправне са мушкарцима присутни су у различитим друштвеним сферама, укључујући породице, образовни систем и медије - наводе из ове канцеларије поводом почетка кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

Глобална акција, која траје од 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, до 10. децембра, Међународног дана људских права, широм свијета позива на окончање свих облика насиља над женама и дјевојчицама.

Кампању у БиХ под мотом "Искључимо стереотипе и насиље" реализује Канцеларија Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ у сарадњи са партнерима.

У оквиру кампање биће одржане презентације у Бањалуци, Тузли и Сарајеву, које ће бити прилика да грађани, посебно млади, чују више о томе шта су родни стереотипи, на који начин доводе до насиља над женама и дјевојчицама и како дјеловати превентивно.

Презентација у Бањалуци биће одржана у понедјељак, 25. новембра, у Градском позоришту Јазавац са почетком у 14.00 часова.

Представник Канцеларије Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ Дејвид Сандерс рекао је поводом почетка кампање да сви у заједници, укључујући мушкарце и младе људе, треба да преиспитају и мијењају родне стереотипе који доводе до насиља.

- Јако је важно да разговарамо са младима и охрабрујемо генерације које долазе да граде будућност без насиља над женама и дјевојчицама - рекао је Сандерс.