latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Плаћеном праксом брже до знања

Организовање практичне наставе често се поставља као проблем у стручном образовању ученика средњих школа. Зато је ресорно министарство, са Привредном комором, Унијом послодаваца и Занатско-предузетничком комором, потписло уговоре о унапређењу практичне наставе. Тиме ученици добијају прилику за квалитетну праксу, а послодавци потребну радну снагу.

До сада су потписана 102 уговора између 99 привредних субјеката и 14 средњих школа. Ученици практично уче посао за који се школују, а послодавци су у обавези да им исплате и накнаду, која не смије бити нижа од 40 одсто редовне сатнице. Кажу да је грам праксе тежи од тоне теорије, а то препознају и ученици.

У Требињу је све присутнији мањак квалификованих радника у туризму и угоститељству. Зато је ангажовање средњошколаца добар начин да се то надомјести.

- Имамо једног ученика на пракси, он показује завидан ниво интересовања за посао, задовољни смо и ми и он - истиче Трип Ћук, власник угоститељског објекта.

Кроз овакаве уговоре са средњиим школама, све стране добијају - школе рјешавају проблем практичне наставе, ученици непосредно стичу вјештине жељеног заната, а послодавци потребне раднике.

Недељка Илијић, директорка Центра средњих школа у Требињу, подсјећа да су послодавци обавезни да исплате дио накнаде ученицима, те да плаћају дио накнада за санитарне дозволе.

Кроз овакав начин рада, могао би се спријечити и проблем дефицитарних занимања.

- Они који размишљају унапријед лакше прихватају овакве уговоре, јер нека занимања ће бити дефицитарна за пар година - наводи Младен Аничић, помоћник директора Средње техничке школе у Бањалуци.

Уговори које подржава Министарство просвјете, дефинишу и могућност да послодавци запосле ученике, који се током практичне наставе покажу као најбољи, након што заврше школовање. Тако би неки од ових младих људи већ могли престати да се брину за тражење посла.