latinica  ћирилица
23/11/2019 |  20:16 | Аутор: СРНА

Радовић: Системски рјешавати питања заштите дјеце

Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић изјавила је вечерас да се у друштву системски морају рјешавати питања заштите дјеце.
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић - Фото: СРНА
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица РадовићФото: СРНА

Радовићева је истакла да у БиХ морају бити поштиване Конвенција УН о правима дјеце и Конвенција о правима лица са инвалидитетом, којима је прописано да државе потписнице морају предузети све како би дјеца била заштићена.

- Дешавања у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић су за неповјеровати. Тешко је коментарисати ситуацију у овом заводу, али је сигурно да су сада на потезу институције Федерације БиХ како би биле утврђене све чињенице - рекла је Радовићева за Алтернативну телевизију.

Она је нагласила да је потребно сачинити и додатне стручне анализе које ће се односити на медицински третман ментално инвалидне дјеце и омладине.

- У Републици Српској имамо квалитетне законе који су усклађени са Конвенцијом о правима дјеце, али морамо подићи одговорност лица у социјалним службама - додала је Радовићева.

Она је подсјетила да је Омбудсман за дјецу у 2018. години запримо 670 пријава које се односе на различите облике злостављања и занемаривања дјеце.