latinica  ћирилица
24/11/2019 |  10:06 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

У малом Међувођу партизански авион пркоси времену

У селу Међувође код Козарске Дубице, гдје је 1942. године био први партизански аеродром, још 1985. године постављен је авион као успомена на пилоте који су зачетници партизанске авијације. Овим авионом у Кнежпоље, приземљили су се први партизански пилоти, Фрањо Клуз и Руди Чајевец.

Зуб времена учинио је своје и током Одбрамбено-отаџбинског рата, па је авион обновљен како би вјеродостојно подсјећао на те дане. О овој летјелици снимљен је и филм "Партизанска ескадрила". Приједорски пилоти и данас са поносом говоре о партизанском авијатичарском двојцу - Фрањи Клузу и Рудију Чајевецу.

- За нас пилоте то је веома битно, јер поред споменика на Аеродрому Приједор, ово је други споменик који има везе са ратним ваздухопловством и одбраном бивше Југославије. Наш Аеро клуб је носио име прва партизанска авијација - каже Љубиша Арманда, члан члан Аеро клуба Приједор.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић наводи да су први борбени летови направљени у селу Међувође и да је летјелица уникатни примјерак који који је ова општина добила на поклон од београдског Музеја.

По некадашњем аеродрому из Другог Свјетског рата, Међувође је познато надалеко. И данас, овај споменик Народно ослободилачке борбе посјећују бројни грађани.

Општина на годишњем нивоу издваја 5.000 КМ за одржавање овог авиона, симбола партизанске авијације у Другом свјетском рату. Зуб времена учинио је своје, тако да је прије неколико година, авион партизанске авијације обновљен.

- Отприлике прије неких шест-седам година, тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, након што је видио да је авион девастиран и да општина није имала новца за обнову, издвојио је средства за те намјене - навео је Рељић.

Иако одавно нема славних пилота, остао је авион који пркоси времену и чува сјећање на дане настанка и развоја партизанске авијације. Управо због тога, мало Међувође је постало је надалеко познато.