latinica  ћирилица
24/11/2019 |  10:08 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Новалић: Контратужбе посљедица турбулентног периода

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је да су тужбе и контратужбе између ФБиХ и Републике Српске посљедице турбулентног времена од избора до формирања власти, али да са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем интензивно сарађује.

Новалић је навео да је ФБиХ три четвртине економије БиХ, али и да позитива која се одвија у Републици Српској, ако се, како је рекао, одвија, одговара БиХ, јер је ријеч о једном економском простору.

Он је оцијенио да је ФБиХ главни креатор економских кретања у БиХ и да јој не треба новац од Међународног монетарног фонда већ техничка помоћ и присуство.

- Нама ММФ треба, јер смо подручје које важи за нестабилно. БиХ треба ММФ као порука да је ту све мирно, јер гаранује равнотежу буџета. ФБиХ новац заиста не треба, ми имамо аранжман од милијарду и нешто долара, али смо узели 200 милиона и рекли више нам не треба - рекао је Новалић за Дневни аваз.

Он је оцијенио да федерална Влада добро функционише и у техничком мандату и да резултати не изостају, те да има најава из СДА, ХДЗ –а БиХ и СББ-а да ће одређени министри, а ту је и он, остати у саставу нове владе.

Новалић је оцијенио и да је Влада ФБиХ реаговала како је морала у случају дешавања у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић, односно смјеном директора, Управног и Надзорног одбора, али да остаје да се установе стварне чињенице, те да је позвао тужилаштво да то учини без икакве политизације.