latinica  ћирилица
24/11/2019 |  11:27 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Тужбу за Јасеновац упутити Суду у Стразбуру

Србија и Република Српска морају да питање усташког логора Јасеновац из Другог свјетског рата покрену на нов начин, те да за почетак Суду за људска права у Стразбуру упуте тужбу која ће садржати свједочења преживелих логораша, рекла је директорка америчке фондације "Гери и Франка Малиган" Џини Марацани Висконти.
Џини Висконти (Фото:Д. Дозет) -
Џини Висконти (Фото:Д. Дозет)

Она је истакла да је недопустиво да логор НДХ у Јасеновцу, умјесто да буде прописно и опомињуће обиљежен, изгледа као терен за голф, док хрватски представници у Јерусалиму кришом постављају спомен-плочу Алојзију Степинцу, надбискупу геноцида.

- Србија може да учини неколико ствари како би скренула пажњу свијета на овај, још од Титовог времена прећутани геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима - рекла је Висконтијева за Вечерње новости.

Ако припадници хрватског народа не признају своје грешке, каже Висконтијева, они никада неће имати мира у души.

- Ако имате нешто на савјести и не желите то да признате, бићете све агресивнији јер желите да прикријете свој злочин. Нама треба мир на Балкану. У будућности ће нас очекивати велики међународни проблеми ако се то у Хрватској не уради - рекла је она.

Висконтијева је напоменула да Тито у послијератном периоду није урадио ништа да Хрвати признају свој злочин, а када је његов период завршен, одмотало се огромно клупко проблема због прећутаних злочина.

- Сада Србија и Република Српска морају да покрену то питање на нов начин. Много је учинио израелски истраживач Гидеон Грајф објављујући књигу "Јасеновац - Аушвиц Балкана", али има још људи који могу да вам помогну - додала је она.

Висконтијева је недавно током посјете Бањалуци предложила да Србија и Република Српска један дан у години посвете јасеновачким жртвама, јер је то један од начина да се свијету укаже на истину.

Она је навела да је наслов за њену књигу "Капија ислама" узет из изјаве генерала Пјер-Мари Галоа који јој је 1997. године у Паризу говорио о америчкој политици, рекавши да су САД отвориле капију исламу у БиХ, усред Европе.

- Од 1994. године Клинтон је дозволио увоз иранског оружја у БиХ, а заједно са оружјем стигла је и иранска тајна служба и мислим да никада није отишла. Сарајево је било једно од најљепших и најнеобичнијих мјеста, а данас је мјесто гдје су Турска, Саудијска Арабија и Иран у пријатељском односу, једино мјесто на свијету гдје се шиити и сунити јако лијепо слажу - додала је Висконтијева.

Она сматра да тренутно нема рјешења за Косово, које је "веома компликована регија" и користи се за прљаве послове кријумчарења наркотика и цигарета, те обуку исламских бораца.

- Све док Америци буде било потребно Косово и Метохија, бојим се да се ништа не може учинити. Али, никада се не зна шта ће се десити у будућности. У овом тренутку је веома важно и да у Унеску и УН заштитите ваше величанствене храмове. И никада, баш никада, не одустајте од Косова и Метохије - рекла је Висконтијева.