latinica  ћирилица
24/11/2019 |  11:35 | Аутор: СРНА

"Пола свијета крвари због америчке похлепе"

Пола свијета крвари због похлепе САД, америчко Министарство одбране данас води ратове у 124 земље, а од 1945. година покушали су свргну око 50 влада, пишу Вечерње новости.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

Београдски дневник истиче да су Американци у сва жаришта умијешали прсте, те напомиње да ових дана Латинска Америка "пара по шавовима", јер осим у Боливији, Еквадору и Чилеу, ври у Бразилу, Перуу, Аргентини, Венецуели и на Куби.

Према подацима Института за мир њемачке фондације Бергхоф, ратови се, уз /не/прикривено учешће Бијеле куће, воде у Украјини, на Филипинима, у Судану, Колумбији, Сомалији, на Блиском истоку, у Сирији, Конгу, Мјанмару, Индији, Ираку, Нигерији и Авганистану.

Кључни разлог подметања и распиривања пожара је, како пишу, промјена режима, долазак на власт оних који ће службовати под Вашингтоном, те да је, без обзира на исход америчких предсједничких избора идуће године, мало вјероватно да ће се ова стратегија Бијеле куће промијенити на добробит свијета.

Лист пише да амерички политичари нити мејнстрим медији никада нису одговорили на питање ко профитира, те наводи како кључ лежи у војном индустријском комплексу.

У тексту се напомиње да војни буџет Америке за сљедећу фискалну годину износи 886 милијарди долара, четири пута више од Кине или десет пута више од Русије.

Највише инкасирају највеће америчке компаније за производњу и дистрибуцију оружја, а то су "Локид Мартин" /36 милијарди долара/, "Боинг" /27,6 милијарди долара/ "БАЕ системи" 726,9цмилијарди долара/, "Рејтион" /22,5 илијарди долара/ и "Џенерал дајнемикс" /21,6 милијарди долара/.

Њихов профит, као и још на десетине мањих произвођача креће се, кажу експерти, око чак двије трећине "колача" од 886 милијарди долара, дакле 590 милијарди долара.

Ове моћне корпорације, које дају огроман новац за предизборне кампање политичара, зависе од америчког о/п/стајања у грађанским ратовима у несрећним земљама на које је "коцка бачена", а посљедњих година и у ратовима против терориста, пишу Новости.

Од Другог свјетског рата, указује овај лист, америчка влада била је укључена у многобројне ратове и оркестрирала ударе у више од 50 земаља, и то на основу лажи, махом из пера ЦИА, које су служиле као инструмент за уништавање и уклањање влада, чији потези нису на линији интереса Вашингтона.

У тексту је цитиран аустралијски новинар Џон Пилџер који је прије пет година навео за Гардијан да Пентагон води тајне ратове у 124 државе, а тада је цитирао и преминулог америчког историчара Вилијама Блума, који је сваке године објављивао освежени извјештај о америчкој спољној политици, гдје се показало да су САД од 1945. покушале да свргну више од 50 влада, међу којима су многе биле демократски изабране.

Блум је у изјештају навео да су се САД грубо мијешале у изборе у 30 земаља и бомбардовале цивилно становништво у исто толико држава, при чему су користиле биолошко оружје, као и да су покушавале да убију лидере других земаља, а да је многим од тих злочина савезница била Велика Британија.

Пилџер је тексту за британски Гардијан навео да Вашингтон, пошто је припремио свргавање демократски изабране владе у Кијеву, није успио да узме војнопоморску базу на Криму, која историјски и по правди припада Русији.