latinica  ћирилица
24/11/2019 |  11:58 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Додик за Раша тудеј: БиХ је неуспјешан експеримент Запада (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за Раша тудеј да је Русија остала досљедња поштовању Дејтонског мировног споразума и међународног права.
Милорад Додик - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ДодикФото: Screenshot/YouTube

Додик је рекао да је, за разлику од Русије, америчка администрација и након постизања Споразума, наставила са његовим урушавањем, у складу са ранијим обећањима Бошњацима у БиХ да ће направити државу за њих.

Он је нагласио да Американци то непрекидно чине већ 24 године.

Наглашава да, упркос томе, нису успјели да укину Републику Српску, али да су јој отели дио надлежности, систематски урушавајући Дејтонски споразум уводећи поштовање духа, а не слова Дејтона.

Додик сматра да је Босна и Херцеговина неуспјешан експеримент западне политике.

- Још у бившој Југославији, БиХ је важила за "малу Југославију", а ако није опстала сама Југославија, зашто би она опстала - упитао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао је да је дефинитивно увјерен да у БиХ неће доћи до рата или сукоба, али да не може одбацити могућност терористичке пријетње имајући на уму да је и француски предсједник Емануел Макрон рекао да је БиХ "темпирана бомба".

- Радикализовани муслимани из БиХ отишли су да се боре за "Исламску државу" и они се могу гледати као истинска терористичка пријетња - рекао је Додик.

Он је навео да у БиХ данас постоје муслиманске заједнице у којима се промовише ислам заснован на вехабизму, што би могла да буде "опасна мјешавина" ако се комбинује са проблемом тих бораца који се враћају из Сирије.

- Морамо се позабавити тиме. Када додате томе један дио исламске заједнице - Исламска заједница из Србије, њихови радикализовани званичници, имами и други који дају основа за такву врсту понашања, онда не смијемо одбацити могућност терористичких напада управо од тих појединаца - рекао је Додик и додао да би то могло да буде једнако опасно као и неки велики ратни сукоб.

Додик је нагласио да ће и убудуће спречавати улазак Републике Српске и БиХ у НАТО и усвајање Акционог плана за чланство у НАТО.

- Овдје нема ни минималног концезуса за улазак у НАТО. У Републици Српској се сви слажу да не можемо постати чланица Алијансе. Наши разлози су јасни - НАТО је бомбардовао Републику Српску користећи осиромашени уранијум који и данас убија нашу дјецу - рекао је он.

Он је подсјетио да је НАТО бомбардовао и Србију, што говори да је био усмјерен против српског народа, те додао да је то бомбардовање изазвало огромну материјалну штету и однијело животе многих људи.

- Уколико би ми одлучили да будемо чланица Алијансе, ми би тиме њима дали морално право да је то што су учинили било исправно и на тај начин би издали успомену на оне који су пали као жртва НАТО - рекао је Додик.

Он је навео да је Србија, која је матица српског народа, усвојила политику војне неутралности и да Српска слиједи ту политику.

- Не желимо да граница између нас, коју сада чини ријека, буде ојачана. Ми желимо да та граница нестане - рекао је Додик.

Додик каже да би, уколико би се пристало на чланство у НАТО, то значило да би морало да се потроши двоструко више новца на оружане снаге у односу на то колико се данас троши.

- То би био велики ударац за нашу економију, буџет. Морали би да купујемо оружје и опрему искључиво од чланица Алијансе. Ми би у сваком случају изгубили своју политичку аутономију - рекао је он и додао да ниједан документ не наводи да је НАТО предворје или улаз који води ка ЕУ, те подсјетио да данас пет земаља чланица ЕУ нису чланице Алијансе.

Он је истакао да је Српска раздвојили та два питања.

- Па и сама ЕУ вам каже да не морате бити чланица НАТО да бисте били члан ЕУ. То чини ситуацију много једоставнијом - рекао је Додик.

Он је нагласио да је и ЕУ пуна унутрашњих проблема, те додао да су посљедње поруке у вези са проширењем и Албанијом и Сјеверном Македонијом значајно поткопале повјерење у тај процес.