latinica  ћирилица
24/11/2019 |  12:40 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Хаџићи једни од највећих произвођача мркве у Српској

Породица Хаџић из Јање код Бијељине једна је од највећих произвођача мркве у Републици Српској. Иако је ове године било проблема, задовољни су постигнутим приносом, али не и цијеном на коју неповољно утиче мрква из увоза. Осавремењавање ове производње и набавка неопходне механизације, приоритет је ове породице у наредном периоду.

Трећа генерација породице Хаџић бави се производњом корјенастог поврћа од којег највише сију мркву, а у овај посао укључени су отац и три сина. Укупно 12 чланова ове породице ангажовано је од садње до продаје.

Ове године мркву су засијали на 20 хектара и остварили принос од шест до седам тона по дунуму.

- Сјемена су скупа, као и ђубриво. Све то морам исфинансирати сопственим средствима јер никаквих кредитних средстава немамо. Сјеме које узимамо из Француске је прескупо, и купује се на сјеменку, 100.000 сјеменки износи 130 КМ. Од те количине можемо засијати мало више од пола дунума. Има се рачуна али ова година је била слаба са цијеном у односу на прошлу годину, када је коштала 1 КМ по килограму, и била врло тражена - каже Менсур Хаџић.

За продају је задужен најстарији члан породице, 76-годишњи Ферид који никако није задовољан цијеном.

- Није нам проблем произвести робу али јесте продати. Цијена прве класе мркве у Бијељини износи 40 фенинга по килограму, о другој да не говоримо. Ми смо најјачи произвођачи у БиХ корјенастог поврћа али много нам штети препродаја ове културе - истиче Ферид Хаџић.

Иако су у протеклом периоду уложили значајна средства у механизацију, машине за вађење и тракторе, неопходно је да набаве комбајн, машине за прање мркве и паковање.

- За једну половну машину за вађење треба издвојити 12.000 евра. Бубњеви за прање мркве коштају око 2.000 евра, сама трака само око 1.000. Нисмо тражили подстицај државе али би вољели да надлежно миинистарство помогне производњу, поготово када се омладина одлучи за бавњење овим послом. На тај начин сматрам да би се спријечио одлазак из Републике Српске и БиХ - наглашава Илијаз Хаџић.

Хаџићи планирају и да изграде хладњачу у којој би складиштили мркву и коју због неадекватног складиштења не би морали продавати по ниским цијенама. То би им, како кажу, омогућило и повећање производње и запошљавање нових радника.