latinica  ћирилица
24/11/2019 |  12:43 ⇒ 14:00 | Аутор: sputniknews.com

Најмоћнија икад забиљежена експлозија у свемиру (ВИДЕО)

Експлозије гама зрака открили су телескопи који се налазе на Канарским острвима у Шпанији. Астрономи кажу да је то најмоћнија свјетлост икада забиљежена у историји.
Галаксија - Фото: Screenshot/YouTube
ГалаксијаФото: Screenshot/YouTube

Космички гама зраци веома су снажни и изненадни, па научна заједница вјерује да су они посљедица умирања неутронске звијезде, тј. њеног остатка, који настаје усљед гравитационог колапса масивне звијезде током супернове.

- Експлозије гама зрака су најмоћније експлозије познате у свемиру и обично ослобађају више енергије за неколико секунди свог живота од нашег Сунца - рекао је специјалиста за гама зрачење Дејвид Берге.

Космички феномен забиљежили су телескопи који се налазе на острву Ла Палма. Најновија открића објављена су и у двије независне студије у научној публикацији "Nature" у којима је учествовало више од 300 научника.

Прошле су деценије од када је први пут забиљежена експлозија гама зрака, али фундаменталне карактеристике овог космичког феномена још увијек нису у потпуности проучене.

Нова космичка експлозија забиљежена је у јулу 2018. године, а друга је откривена у јануару 2019. године, производећи свјетло приближно 100.000 милиона пута интензивније него што људске очи могу да издрже.

Иако експлозије гама зрака трају неколико секунди, њихов сјај се може посматрати у неким телескопима и неколико минута. Ако се користе радио-телескопи, појава се може посматрати мјесецима, па чак и годинама.