latinica  ћирилица
24/11/2019 |  13:15 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Вулин: Угрожавањем безбједности Срба аутоматски угрожена и Србија

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да ће се у Скупштини Србије ускоро наћи нацрт стратегије одбране који ће, између осталог, садржати одредбу да је угрожавањем безбједности српског народа гдје год он живио, аутоматски угрожена и безбједност Србије.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вучин је рекао за Радио Београд да је држава Србија сада довољно јака да заштити свој народ, а да је моћна и јака Србија уједно и гарант мира на Балкану.

Говорећи о "шпијунског афери" са српским официром и руским обајвештајцем, Вулин је рекао да су српске службе врло интензивно пратиле, не само руског обавјештајца Григорија Клебана, већ и припаднике других обавјештајних структура, а то раде и сада, тако да грађани немају никаквог разлога за бригу.

Вулин је рекао да би могао много тога да каже о српском официру који је један од актера шпијунске афере, али да га у томе спречава то што је истрага у току. Он очекује да ће се тужилаштво ускоро огласити тим поводом.

Министар одбране Србије је подсјетио да су прије десетак дана, координисаном акцијом Безбједносно-информативне агенције и Војнобезбједносне агенције ухапшена три радника компаније Први партизан из Ужица, за које се сумња да су покушали да продају документацију о муницији калибра 12,7 милиметара држављанину Сјеверне Македоније.

Вулин сматра да, када је одговорност у питању, нема никакве разлике између радника ваљевске фабрике Крушик Александра Обрадовића, који је податке о наводним малверзацијама доставио бугарској новинарки Дилијани Гајтанџијевој и радника Првог партизана.

- За мене су сви они шпијуни, али остављам могућност да ће суд другачије одлучити. Свако одавање повјерљивих података је кривично дјело и они који га чине морају за то да одговарају - каже Вулин.

Поводом тврдњи бугарске новинарке Дилијане Гајтанџијеве да је Србија извозила оружје у Украјину и да су њиме "убијани руски војници", Вулин каже да је доказано да је оружје о којем се говори продато компанији из Пољске и да је све урађено по закону.

Вулин је поновио да ће Србија остати војно неутрална земља и да ће се ускоро пред Скупштином Србије наћи резолуција која ће то потврдити.

- Војна неутралност неће више зависити од воље било ког појединца или политичке партије, а уколико неко буде желио да Србија постане дио НАТО-а мораће да управо у Скупштини промијени одлуку о војној неутралности - додао је Вулин.