latinica  ћирилица
24/11/2019 |  15:49 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Брнабић: Регионална стабилност кључна за економско јачање

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је регионална стабилност једини одговор ЕУ како да Западни Балкан постане економски јачи.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Тиме ћемо постати примамљивији за све наше младе људе да остану у својим земљама и не одлазе у иностранство - рекла је Брнабићева у Новом Саду на завршној сесије Регионалног форума младих лидера Западног Балкана.

Она је истакла да је њен посао да ради на европској Србија, а да питање у вези са њеним чланством у ЕУ треба поставити Бриселу.

Брнабићева је навела да ЕУ има својих проблема, изражавајући наду да ће сви у региону прије или касније постати њени чланови.

- До тог дана морамо наставити сопствене реформе, које су од првенственог интереса за грађане Србије и земаља Западног Балкана - рекла је Брнабићева.

Она каже да се у њеном послу премијера ништа неће промјенити ако ЕУ сутра каже "не" уласку Србије у чланство.

Брнабићева је истакла да жели ефикасњу јавну управу у Србији, као и да се на томе интензивно ради, али нипошто да она буде попут оне у бриселској администрацији.

- Уз дужно поштовање за наше колеге и пријатеље из ЕУ, апсолутно не могу прихватити начин рада бриселске администрације. Желим да јавна управа у Србији буде много ефикаснија од ње и увјерена сам да ће то и бити. Србија би полудила кад би радила на начин бриселске администрације - рекла је Брнабићева.

Она сматра да за многе реформе у Србији нису потребни стандарди ЕУ.

- Реформе које ми спроводимо ће бити настављене када је у питању владавина права, ефикасније и одговорније судство, боља економија и друге, које не морају бити слика европских стандарда. Ми те реформе не радимо због уласка у ЕУ, него да нама самим буде боље у сваком погледу - рекла је Брнабићева.

О изазовима уласка у ЕУ младим лидерима говорио је и премјер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

У Новом Саду данас се завршава 4. Регионални форум младих лидера који је окупио готово 200 учесника из земаља Западног Балкана.

Млади лидери током тродневног рада Форума, дискутовали су о изазовима данашњег времена са лидерима држава Западног Балкана.

Регионални форум младих лидера био је у организацији Европског покрета у Србији, локалног вијећа Новог Сада и Београдског фонда за политичку изузетност.

Подршку Форуму дали су Покрајинска влада, Град Нови Сад, Савјет за регионалну сарадњу, Регионална канцеларија за омладинску сарадњу, Пољско предсједавање Берлинским процесом и Њемачка организација за међународну сарадњу.