latinica  ћирилица
24/11/2019 |  16:22 | Аутор: СРНА

Џонсон: Брегзит ће омогућити талас инвестиција

Британски премијер Борис Џонсон обећао је данас да ће окончати Брегзит како би повратио повјерење у бизнис и покренуо талас инвестиција.

- Окончајте Брегзит - рекао је Џонсон објављујући изборни манифест своје Конзервативне партије.

Он је навео да ће напуштање ЕУ значити обнову повјерења фирми и гласача.

- Завршите Брегзит и видјећемо талас инвестиција у ову земљу. Завршите Брегзит и онда можемо да се фокусирамо на приоритете британског народа - рекао је Џонсон.

Он је обећао да ће у случају побједе на изборима 12. децембра увести "разумно" смањење пореза у вриједности од 23,5 милијарди фунти као и повећану потрошњу.

Конзервативци су рекли да ће посљедице њихових планова за порез и потрошњу на свакодневни владин текући буџет бити близу нуле у периоду између 2020. и 2024. године.

Најскупља мјера смањења пореза је подизање прага за плаћање доприноса за социјално осигурање, што је Џонсон најавио прошле седмице, док ће лавовски дио додатне потрошње пасти на секто здравства.

- Нећемо се коцкати новцем пореских обвезника или економском будућношћу ове земље. Зато смо поставили јасна правила која ће задуживање и дуг држати под контролом - рекао је министар финансија Саџид Џавид.

Он је оцијенио да Лабуристи предлажу "несмотрене планове и идеолошке експерименте" који би погодили улагања у Британију.

План конзервативаца да током наредне четири финансијске године повећа свакодневну потрошњу за нешто више од 10 милијарди фунти је скоро ништаван у односу на план лабуриста који предвиђа пораст потрошње од 83 милијарде фунти.