latinica  ћирилица
24/11/2019 |  17:24 ⇒ 25/11/2019 | 08:17 | Аутор: РТРС

Милиновић: РТРС уређују људи посвећени Српској

Информативни програм и саму Радио-телевизију Републике Српске стварале су и уређивале бројне генерације људи посвећене Републици Српској. И даље ће је стварати и уређивати искључиво уредници и новинари, који су се за тај изузетно тежак посао школовали, а не групица надобудних политичара, изјавио је генерални директор РТРС Драшко Милиновић.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

Милиновић је поновио да представници опозиционих политичких партија на челу са ПДП-ом, константно нападајући јавни сервис Републике Српске, већ годинама, покушавају да прикупе понеки политички поен.

- Њихове замисли како би требало да изгледају вијести на РТРС-у, одраз су лоше политичке комуникације њихове партије и дугогодишње потребе да утичу на Информативни програм Јавног сервиса Републике Српске, а све је то посљедица дугогодишњег боравка у опозицији у Српској. То је већ озбиљан комплекс који манифестују на овакав начин, јер нису они криви што су лоши, већ је за то, према њиховом мишљењу, крив РТРС. Стварно очајно, лоше и бесмислено, посебно из разлога, што већ неколико година у директним преносима сједница НСРС, на другом програму, грађани могу да чују апсолутно све ставове и опозиције и власти и то цијели дан колико трају скупштинска засједања - истакао је Милиновић.

Додао је да представници опозиције већ годинама могу да у дневним и седмичним емисијама изразе своје ставове, па је стога њихов недјељни перформанс класична политичка фарса и директан притисак на уређивачку политику РТРС-а.

- Они су познати по томе што обесмишљавају све институције у Републици Српској, као што готово према истом рецепту ради политичко Сарајево, које им је, политички истомишљеник. Па је сад, по ко зна који пут, на ред дошао РТРС. Један од примјера: Подсјетићу грађане, да су то политичке опције које су, заједно са политичким партијама из Федерације БиХ, подржале расправу о Јавном сервису Републике Српске у Парламенту БиХ и чак подржале потпуно неуставну иницијативу да Парламент БИХ тражи мониторинг програма РТРС-а - додао је генерални директор РТРС-а.

Милиновић се пита какве надлежности има БХ парламент над РТРС-ом.

- Па нека јавно одговоре да ли је то њихов конкретан случај преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ. Тај мониторинг је урађен и достављен парламенту БиХ, а сви знамо да је Република Српска оснивач ЈП РТРС. Ово руководство неће дозволити никакве притиске на уређивачку политику јавног сервиса. Господо, имате право да изразите свој политички став, али ни по ком акту или закону ни код нас, ни било гдје у свијету, који се бави јавним, али и комерцијалним телевизијским емитовањем, нисте надлежни, нити имате мандат да утичете на уређивачку политику РТРС-а, ни било којег медија - поручио је Милиновић.

- Информативни програм и сам РТРС, стварале су и уређивале бројне генерације људи посвећене Републици Српској и даље ће га стварати и уређивати искључиво уредници и новинари који су се за тај изузетно тежак посао школовали, а не групица надобудних политичара - закључио је Драшко Милиновић, генерални директор РТРС-а.