latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:25 ⇒ 25/11/2019 | 09:49 | Аутор: РТРС

БиХ не иде у НАТО; Српска враћена као фактор одлучивања (ФОТО)

БиХ не иде у НАТО, Програм реформи не предвиђа чланство, поручено је након сједнице Извршног комитета СНСД-а. Извршни комитет странке прихватио је информацију, коју је доставио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик о програму реформи БиХ. Додик је рекао да би већ 4. или 5. децембра требало да буде одржана сједница Представничког дома парламента БиХ, на којој би требало да буде потврђена кандидатура предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Извршни комитет сматра важним то што Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у НАТО. Истакао је да би до Нове године требало да буде формиран нови Савјет министара и да ће након овога бити активиран документ о плану реформи који, наглашава, није супротан политици Српске о војној неутралности.

- Зато поручујем нашем народу да је Република Српска враћена као фактор одлучивања о НАТО и сигурно је да остаје неутрална - поручио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.  

Коментаришући захтјев опозиције за сазивањем посебне сједнице Народне скупштине, на којој би било ријечи о Плану реформи БиХ, Додик је рекао да је са коалиционим партнерима договорено да саставе информацију о плану реформи БиХ и доставе је Парламенту Српске. А Програмом реформи, каже, спријечено је оно што је било у Акционом плану.

Проширена сједница Извршног комитета СНСД-а

- Ту је била предвиђена и реформа полиције и много чега другог што не постоји у овом документу. Захвалан сам и партнерима из бошњачке политичке елите који су указивали да, ако нема воље Срба и Републике Српске, неће бити чланства у НАТО. То је на неки начин уграђено у ову причу, што значи да нема прејудицирања и потребна је нова одлука - нагласио је Додик.

СНСД подржава политику Владе о повећању плата и пензија. До Нове године најављена је и израда плана инвестиција за наредну годину, вриједних милијарду марака.

Већ сада у Српској оперативно спроводимо политику повећања плата, а све ће бити написано и у Економској политици и буџету за наредну годину. Предвиђено је повећање средстава за плате буџетских корисника за 70 милиона КМ, а за повећање пензија од три одсто 40 милиона КМ - истакао је Милорад Додик.

Улагања и у путну инфраструктуру. Влада завршава преговоре о обезбјеђивању новца за потпуну рехабилитацију путних праваца у Српској.

- За ово ће у наредној години бити обезбијеђено 200 до 300 милиона КМ. Када буде завршено формирање Савјета министара биће деблокирана средства за наставак изградње диноице аутопута од ентитетске линије код Добоја до мјеста Јоховац за шта је обезбијеђено 150 милиона евра, а реализоваћемо и остале пројекте важне за локалне заједнице као што је изградња болнице у Добоју и енергетских објеката - поручио је Додик.

Проширена сједница Извршног комитета СНСД-а

Додик је истакао и да се заједнички пројекти са Србијом реализују планираном динамиком, а извршни комитет подржао је и наставак спровођења пронаталитетне политике Српске. Најављен је и значајан, нови Закон о високом образовању.