latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:39 ⇒ 25/11/2019 | 08:07 | Аутор: РТРС

Како је Шаровић удомио Пандуревићеву

Током изборне 2018. године, али и послије избора, у БХ институцијама запослено је најмање 180 службеника, стручних и виших сарадника, савјетника. Да се поједини одлазећи министри скором одласку нису надали свједочи примјер министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, који је прошлог мјесеца на позицију савјетника запослио страначку колегиницу Александру Пандуревић.

Бивши посланик СДС у Представничком дому БиХ Александра Пандуревић ангажована је у Министарству спољне трговине и економских односа од 2.октобра 2019. године. Позиција савјетника министра, према сазнањима добијеним из Министарства финансија и трезора БиХ, у складу је с Правилником о унутрашњој организацији тог министарства.

Укупна нето примања Александре Пандуревић за октобар 2019. године износила су 2.287 КМ, док је бруто износ плате и припадајућих накнада износио 3.628 КМ.

Остаје да се види да ли ће и у њеном случају бити примијењена досадашња шема да савјетници постају државни службеници без конкурса или на само формално расписаним интерним огласима. Лидер СДС-а признаје да је ангажовао Пандуревићеву за свог савјетника.

-Да ли сам је ангажовао прије гдину, 5-6 мјесеци или било који период, ником не полажем рачуне по том питању, него онима који дају новац за то и правдам тај новац за оно што ми је буџет и закон дао право - поручио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Да су БХ институције претворене у дом за незбринуте политичаре, тврди и политички аналитичар Алмир Терзић, који не сумња да је Шаровићева намјера да Пандуревићеву збрине на државне јасле, као државног службеника.

- Некоректно је да се запошљавања врше у ситуацијима када очекујете да неко други преузме власт. Све савјетнике или именоване особе које се нађу у министарствима, јасно је да могу да буду разрјешени, а за оне особе које су постале насилно државни службеници, једноставно донијети измјене и допуне закона о државној служби - рекао је Алмир Терзић, политички аналитичар из Сарајева.

И за једноставне измјене закона о државној служби потребна је воља парламентараца, а и у тој БХ институцији многи су једни другима дужни, услуга за услугу, па и при запошљавању. Тако је само у протеклој години близу 120 новозапослених.

Мешетарења са радним мјестима регистровали су и ревизори, донијели препоруке, које очигледно нико не узима за озбиљно.