latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:49 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

РиТЕ Угљевик: У рад се пушта систем за одсумпоравање, вриједан 80 милиона евра

Скоро пуштање у пробни рад система за одсумпоравање, вриједног 80 милиона евра, стабилна производња струје и експлоатација угља, оно је чиме се могу похвалити у Руднику и Термо-електрани Угљевик, у години у којој обиљежвају 120 година рудника. На дан и крсну славу предузећа, Мратиндан, најављују: до краја године испуниће план.

У наредних мјесец дана, РиТЕ Угљевик пустиће у пробни рад систем за одсумпоравање вриједан око 80 милиона евра. Тиме ће, за чак 97 одсто, бити смањена емисија штетних гасова, каже директор предузећа Чедомир Стојановић.

- Планирано је 5. децембра пуштање у пробни рад, а тамо негдје крајем априла и почетком маја и званичан рад система за одсумпоравање. Тиме ће термоелектрана бити први у БиХ која је урадила тај еколошки пројекат и биће еколошки најприхватљивија ТЕ у региону - поручио је Чедомир Стојановић, в.д. директора РиТЕ Угљевик.  

Влада Српске и ресорно министарство подржавају рад РиТЕ, у који је у посљедњих неколико година уложено више од 100 милиона евра за осавремењавање и унапређење производње, изјавио је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

- Нећемо на томе стати, желим рећи да ових дана интензивно као Влада водимо разговоре са партнерима који би били спремни да овдје изграде једну цементару на подручју угљевичке општине. Надамо се да би тај пројекат могао да буде остварен. У наредних неколико недјеља надам се да ћемо бити у прилици да кажемо нешто више о том пројекту и резултате тих преговора које смо са партнерима на ту тему имали - поручио је Петар Ђокић.

Планом производње, Површински коп Богутово село требало би да буде затворен до 2022. године.

- Тада ћемо исцрпити све количине угља које су биле, а ми смо већ сада кренули активно са радовима на отварању новог површинског копа Угљевик исток 1, и те количине угља које су у том ПК ће омогућити планирани рад постојећег блока ТЕ до 2039. године - истакао је Драгиша Видаковић, извршни директор за производњу угља и развој Рудника у РиТЕ Угљевик. 

Обиљежавање 120 година од почетка рада рудника у Угљевику завршава 17. децембра на Дан рудара, када ће бити представљена и монографија предузећа.