latinica  ћирилица
25/11/2019 |  19:06 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Костајница остала без скупштинске већине

Начелник општине Костајница, Драго Бундало, изгубио је подршку већине у локалном Парламенту. Укупно седам одборника СНСД-а, Уједињене Српске, Социјалистичке партије и СДА напустили су скупштинску већину и прешли у опозицију, у којој су ДНС и ПДП.

Разлог је негативан ревизорски извјештај општине. Одборници нису подржали ни Нацрт општинског буџета општине за наредну годину.

Одлуку о изласку из скупштинске већине, у име oдборничких клубова четири сранке, на почетку данашње сједнице саопштио је предсједник Скупштине општине Костајница Никола Јањетовић. Како је истакао, проблеми у функционисању коалиције, договорене након претходних локалних избора, у посљедње вријеме су кулминирали.

- Ми смо обавили разговоре са нашим коалиционим партнерима на републичком нивоу и усагласили се да више не можемо бити учесници скупштинске већине гдје се новац не троши транспарентно, и гдје се не уважавамо као коалициони партнери - истакао је Јањетовић.

Кап која је прелила чашу био је негативан ревизорски извјештај општине за 2018. годину, истиче одборник Уједињене Српске Невен Ђенадија.

- Незадовољство финансијским пословањем постоји једно дуже вријеме као и са сервисирањем финансијских обавеза и дуговањима, и свим оним што нас очекује у наредној години. И просто, могуће је да опстојност општине може да дође у питање - нагласио је Ђенадија.

С друге стране, одборници СДС-а, који су до данас били чланови скупштинске већине у Костајници, сматрају да су, заправо, главни разлог за осипање владајуће коалиције у Костајници – предстојећи избори.

- Ако неко сматра да је то дио предизборне кампање и да је то прилика да се странке на тај начин промовишу, ја мислим да није тако, и да је то неодговорно и неосновано - каже Славко Аврамовић, шеф Клуба одборника СДС-а.

Слично сматра и СДС-ов начелник општине, Драго Бундало.

- Они себи праве позицију за локалне изборе. То је њихово легално и легитимно право. Дио људи је напустило коалицију, па ћемо видјећети даље како ће се понашати они, а како ја, сходно томе - рекао је Бундало.

Одборници на данашњој сједници нису усвојили Нацрт буџета општине за 2020. годину у износу од 2,9 милиона марака, па ће највјероватније бити донесена одлука о привременом финансирању општине.

2019-11-25 18:09:32