latinica  ћирилица
25/11/2019 |  19:07 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Међународна научна конференција о руском језику и култури у савременом свијету

Факултет филолошких наука универзитета "Апеирон" у Бањалуци отвара и докторске студије. Са Факултетом превођења Московског државног универзитета "Михаил Ломоносов" организовао је студентску Међународну научну конференцију о руском језику и култури у савременом свијету.

Факултет филолошких наука универзитета "Апеирон" међу студентима промовише руски језик и културу.

Ова научна конференција намијењена је постдипломцима.

- Значајна је наша прва међународна конференција под називом "Руски језик и култура у савременом свијету" гдје ће наши студенти да излажу реферате посвећене Александру Сергејевичу Пушкину. Овај дан је за нас значајан јер отварамо и докторске студије - истиче Лариса Човић, декан факултета филолошких наука Универзитета "Апеирон".

Факултет филолошких наука и Факултет превођења Московског државног универзитета Ломоносов сарађују десет година.

До сада су одржали велики број научних и образовних конференција, семинара и округлих столова, посвећених проблемима наставе руског језика и превода у савременом свијету.

- Задовољни смо тиме, прије свега што Универзитет "Апеирон" већ десет година подржава иницијативу руског језика књижевности и руске цивилизације - навела је Марија Николајевна, декан Одсјека за руски језик као страни на Факултету превођења Московског државног универзитета "Михаил Ломоносов".

Студенти руског језика Филолошког факултета "Апеирон" имају обавезу да у току студирања једну академску годину проведу у Русији како би унаприједили стечена знања. Осим тога, имају право да се пријаве на конкурс за додијелу стипендија, које сваке године организује руска амбасада.

- Наши студенти имају обавези да у току студирања једну академску годину проведу ван нашег универзитета, најчешће у Русији или у некој другој земљи гдје се изучава руски језик - наглашава Зоран Аврамовић, ректор универзитета паневропског "Апеирон".

Липија Сабирова, аташе за културу Амбасаде Руске Федерације навела је да сваке године велики број студената Факултета филолошких наука "Апеирон" учествује у конкурсу стипендија Владе Руске федерације коју организује амбасада и, како каже, увијек су једни од најбољих страних студената.

Филолошки факултет универзитета "Апеирон", који дјелује већ деценију, тренутно похађа око 100 студената.