latinica  ћирилица
26/11/2019 |  13:32 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Комисија прихватила кандидатуру Тегелтије

Комисија за припрему избора Савјета министара данас је на сједници у Сарајеву подржала Зорана Тегелтију као кандидата за предсједавајућег Савјета министара.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Комисија је ову одлуку донијела са осам гласова "за" и шест против.

Одговарајући на многобројна питања чланова Комисије, Тегелтија је истакао да ће Савјет министара с њим као предсједавајућим бити равноправан партнер свим институцијама на нивоу БиХ и да ће радити у складу са Уставом и законима.

Он је поручио да ће поштовати одлуке органа на чијем ће челу бити - Савјета министара и Фискалног савјета БиХ, као и Предсједништва БиХ, а свакако и закључке и одлуке Народне скупштине Републике Српске.

Тегелтија је поновио да економија и подршка реалном сектору остају његов приоритет и у будућем раду Савјета министара.

Одговарајући на питања члана комисије Бранислава Бореновића, Тегелтија је рекао да се слаже са констатацијом да је потребно смањити администрацију у институцијама БиХ, јер је јавни сектор у БиХ преобиман, мада о питању смањења бирократије нема пуног консензуса у БиХ.

Тегелтија је рекао да ће о пројекцији буџета институција БиХ за наредну годину бити разговарано након именовања Савјета министара и званичног приједлога Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, у институцијама БиХ треба отворити простор за јачање привреде и приватног сектора.

Он није желио да одговара на питања која су му постављена као посланику у Народној скупштини Републике Српске, али је нагласио да ће уважавати и проводити одлуке и закључке ове највише законодавне институције у Српској.

Члан Комисија Јасмин Емрић интересовао се да ли ће доћи до повећања средстава у буџету за Министарство одбране и Оружане снаге БиХ, о питању рјешавања мигрантске кризе, те о проблему одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори, а Тегелтија је поновио да је рано за причу о буџету, али је отворио могућност прекомпозиције буџетских ставки унутар општег глобалног фискалног оквира.

- Нисам стручњак за миграције, нити за безбједност, али сматрам да институције и ресорна министарства и органи треба да помогну санирању мигрантске кризе која је највише погодила Унско-сански кантон - навео је Тегелтија.

Он је рекао да нема разумијевања за потезе Владе Хрватске у вези са најављеном изградњом депоније на Трговској гори, и позвао надлежне институције да наставе да штите интересе БиХ, њених ентитета и грађана.

На питање члана Комисије Предрага Којовића да ли је упознат о садржају Програма реформи БиХ кога је недавно усвојило Предсједништво БиХ, Тегелтија је рекао да није и да зато не жели да коментарише тај документ, за који сматра да је добра одлука јер је одблокирано формирање власти у БиХ након годину дана од општих избора.

Он је додао да ће се залагати за сва рјешења која буду постигнута и договорена путем компромиса и најширег консензуса релевантних фактора у БиХ.

Одговарајући на питање члана Комисије Халида Гењца, Тегелтија је навео да ће уколико буде изабран за предсједавајућег Савјета министара његови приоритети бити јачање економије и реалног сектора у БиХ, односно стварање услова за бољи живот грађана.

Према његовим ријечима, најбољи пут за то, као и за ефикасан рад Савјета министара, биће добра сарадња ентитетских влада.

Члана Комисије Драгана Мектића такође је интересовало шта Тегелтија мисли о Програму реформи БиХ, Годишњем националном програму и Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/, али је Тегелтија поновио свој став да је добро одрађен посао на плану формирања власти.

Тегелтија је члану Комисије Џенану Џонлагићу одговорио да би за идеју повећања стопе ПДВ-а требало повести најширу расправу у оквиру коалиције која ће фомирати Савјет министара, уважавајући ставове и одлуке Фискалног савјета и Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Лично сам спреман да подржим повећање опште стопе ако тај новац буде враћен у привредне токове у БиХ, у складу са позитивним законима - рекао је Тегелтија.

Састанак је завршен изјавама чланова Комисије Саше Магазиновића и Бранислава Бореновића, који су изразили незадовољство Тегелтијиним одговорима члановима Комисије и најавили да ће гласати против препоруке да Тегелтија буде изабран за предсједавајућег Савјета министара.

Осим ове двојице против су гласали и чланови Комисије Јасмин Емрић, Предраг Којовић, Драган Мектић и Аида Баручија.

Предсједништво БиХ на ванредној сједници одржаној 19. новембра именовало је Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара.

Чланови Комисије за припрему избора Савјета министара су Аида Баручија, Бранислав Бореновић, Јаков Галић, Халид Гењац, Едита Ђапо, Џенан Ђонлагић, Јасмин Емрић, Предраг Кожул, Предраг Којовић, Сташа Кошарац, Мирсад Кукић, Саша Магазиновић, Драган Мектић и Ненад Нешић.