latinica  ћирилица
27/11/2019 |  08:24 ⇒ 08:31 | Аутор: СРНА

Промоција награђеног романа "Чекајући жуту војску"

Промоција романа "Чекајући жуту војску" аутора Шћепана Алексића, добитника треће награде на овогодишњем конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево биће одржана вечерас у Народној библиотеци у Требињу, најављено је из ове библиотеке.
Чекајући жуту војску  Шћепана Алексића (фото:zunsrs.com) -
Чекајући жуту војску Шћепана Алексића (фото:zunsrs.com)

Роман-хроника "Чекајући жуту војску", написан у духу великог српског писца Иве Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле - касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста.

У најави за промоцију наводи се да наративи који прате саме радове на изградњи осликавају животе како појединаца, тако и колектива сва три народа која су ту живјела.

На познат начин, а ипак другачије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума.

Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба - од злочина злогласних шуцкора након пуцњева Гаврила Принципа, аустроугарских логора па касније и усташких у Независној Држави Хрватској, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа.

Поетским језиком у овој великој и богатој епској творевини, писац наглашава да ће немир и вјековна мржња у Билећи нестати, према пророчанству дервиша Шукрије Кустурице, појавом жуте војске, наводе из требињске библиотеке.

Промоција у Требињу почеће у 20.00 часова.

Претходно, у 17.00 часова, Алексићева књига биће промовисана и у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи, а организатори промоције су Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Народна библиотека "Владимир Гаћиновић" у Билећи.