latinica  ћирилица
27/11/2019 |  08:38 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

Јурић: Велики дан за Србију

Почетак примјене измијењеног Кривичног законика 1. децембра који прописује доживотну казну затвора за убице дјеце и трудница без условног отпуста биће велики дан за Србију и почетак новог доба када је ријеч о злочинима и злочинцима, изјавио је оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић.
Игор Јурић, отац трагично настрадале Тијане - Фото: Wikipedia
Игор Јурић, отац трагично настрадале ТијанеФото: Wikipedia

- Поносан сам јер смо као грађани постали свјесни да нешто можемо да промијенимо - рекао је Јурић, који је и покренуо иницијативу за измјену закона послије свирепог убиства његове малољетне ћерке Тијане.

Јурић је за Блиц рекао да је, без озбира на то што има људи који сумњичаво гледају на измјене Кривичног законика, потпуно сигуран да ће он донијети промјене.

Он је навео да ће људи који планирају да ураде нешто лоше дјеци и женама претходно добро размислити и да ће друштво почети да прави разлику између злочинца и жртве.

Скупштина Србије усвојила је у мају измјене Кривичног законика којима се уводи доживотна казна затвора за силоватеље и убице дјеце и трудница без условног отпуста, а примјена почиње тек сада јер је било потребно да запослени у затворима, тужиоци и судије прођу обуку.

Од 1. децембра свакоме ко почини неко кривично дјело - тешко убиство, насиље, диловање дроге, биће суђено по строжем закону.

Свакоме ко убије дијете или трудну жену пријетиће казна доживотног затвора без могућности условног отпуста.

Иста казна пријети и свакоме ко обљуби дијете које од посљедица тог злочина подлегне повредама.

Доживотна казна затвора биће могућа и за убиство приликом пљачке или разбојништва, за убиство војног лица, тужиоца, судије или полицајца, а пријетиће и оном ко убије члана своје породице, којег је прије тога злостављао.

Једна од нових одредаба је и "закон три ударца" који се тиче строжег кажњавања повратника у криминалу, али и насиљу.

Овом измјеном насилник који туче супругу, дијете или је правио изгреде на спортским приредбама, а дјело учини два пута, сваки наредни пут биће кажњен робијом не краћом од половине запријећене казне, наводи лист.