latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:03 ⇒ 10:28 | Аутор: sputniknews.com

Српски спасиоци већ у Албанији (ФОТО)

Амбасадор Србије у Албанији Мирољуб Зарић изјавио je јутрос да је у ту земљу стигао спасилачки тим Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

- Они су стигли у Тумане око 3.30 часова јутрос и према инфорамцијама које смо добили од вође тима, распоређени су у близини шаторског насеља - рекао је Зарић за Радио телевизију Србије, преноси Б 92.

Српски специјалаци на терену, Албанија (фото: REUTERS / FLORION GOGA)

Додао је да је у току ванредна сједница Владе Албаније и да је премијер Еди Рама "оцијенио, а то је и наш утисак, да су албанска држава и све њене институције предузели све што је у њиховој могућности да санирају посљедице катастрофе у што краћем периоду".

Српски специјалаци на терену, Албанија (фото: REUTERS / FLORION GOGA)

Према ријечима Зарића, албански грађани су испољили велику солидарност да као волонтери и на друге начине помогну својим страдалим суграђанима.

Српски специјалаци на терену, Албанија (фото: REUTERS / FLORION GOGA)

Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације рекао је за РТС да су тимови у Србији добро обучени, имају сертификате и могу да парирају свим тимовима у свијету. Нагласио је да активности спасилачких тимова трају 15 дана, јер након тога постоји мала вјероватноћа за преживљавање у таквим условима. Додао је да су редовно у контакту са свим службама које су релевантне у Србији.