latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:07 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Око 1.000 трактора на улицама Париза (ВИДЕО)

Око 1.000 трактора блокираће данас улице у Паризу у оквиру протеста француских пољопривредника због владине политике и међународних трговинских споразума за које они кажу да им наносе штету и обарају животни стандард.

Чланови синдиката који окупљају пољопривреднике крећу се према главном граду из свих дијелова Француске и доћи ће током дана у авенију Фош, недалеко од Тријумфалне капије.

Демонстрације су организовала два највећа синдиката из сектора пољопривреде. Они су затражили састанак са предсједником Емануелом Макроном да би изразили забринутост поводом државне политике, за коју тврде да наноси штету француској пољопривреди.

- Желимо да упозоримо све да, ако више не буде пољопривредника у Француској, то ће имати домино ефекат на француску економију - изјавио је фармер Аликс Орто.

Пољопривредници су незадовољни због многих ствари, од критиковања пољопривредних метода и употребе пестицида, до услова у којима бораве животиње.

Посебан бијес изазвали су напади активиста вегана на месаре и фарме са стоком.

Неки пољопривредници оптужују Макрона да је пожурио са забраном глифосфата до 2021. године јер то иде корак даље од садашње политике Европске уније. Влада је обећала да ће бити изузети фармери који немају одрживу алтернативу.