latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:27 ⇒ 09:28 | Аутор: srpskainfo.com

Компанија која штампа новац за 140 земаља на рубу банкрота

Енглеска компанија Де Ла Руе, која штампа новац за укупно 140 држава у свијету, саопштила је да је на рубу колапса.
Новац (Фото: Keystone) -
Новац (Фото: Keystone)

Водство компаније потврдило је да је активирало план санације пословања који не даје очекиване резултате, преноси Анадолија.

У саопштењу се наводи да компанији пријети и проглашење банкрота. Компанија с око 2.500 радника штампа новац за 140 централних банака у свијету, укључујући и британску Централну банку.

У претходних шест мјесеци компанија је забиљежила губитак од 9,2 милиона фунти (10,7 милиона евра), а дуг компаније је у другој половини ове године порастао на 170,7 милиона фунти (199 милиона евра). Након саопштења, дионице компаније Де Ла Руе изгубиле су 20,6 одсто вриједности на берзама.

Де Ла Руе је у посао штампања новчаница ушла далеке 1860. године, када је то радила за Мауританију, а трећина новца који је тренутно у оптицају у свијету је изашао из штампача те посрнуле компаније.

У посрнулом енглеском гиганту надали су се да би стабилизацију пословања могли остварити штампањем нових британских пасоша, након што та земља напусти Европску унију, али тај посао је на тендеру добила конкурентска кућа Гемалто. Криза у компанији ескалирала је након што јој дуг од 18 милиона фунти (21 милион евра) није платила Венецуела.