latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:57 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Цвијић Амулић: Можемо очекивати серију потреса мањег интензитета (ВИДЕО)

Послије оваквих земљотреса требаће много времена да се поново тло доведе у равнотежу, исатакла је Сњежана Цвијић Амулић, начелник Одјељења за опсерваторску сеизмологију Хидрометеролошког завода Републике Српске.
Сњежана Цвијић Амулић - Фото: РТРС
Сњежана Цвијић АмулићФото: РТРС

- У наредних неколико мјесеци, можда чак и преко годину дана, када је албански земљотрес у питању, биће мањих потреса - потврдила је Сњежана Цвијић Амулић, гостујући у Јутарњем дневнику наше телевизије. 

Она је истакла да је земљотрес природна катаклизма, и да је страх нормална појава, али да треба остати колико толико прибран и миран.

- Свака природна катаклизмна, коју човјек не може да спријечи, а земљотрес јесте то, наравно да постоји страх, и то је нормална рекакција. Међутим, треба бити прибран, и одреаговати на најбољи могући начин, одгеаговати, да се склонимо гдје нам живот неће бити угрожен - навела је Цвијић Амулић. 

Она је истакла да и у нашем региону постоје трусна тла. 

- Постоје мапе опасности за одређене повратне периоде. Ако се правилно користи, то је једини начин да превентивно дјелујемо. Трусно подручје је Бањалука, односно бањалучка регија. Потом регија око Травника и Влашића, Трескавица и околина Сарајева, и наравно Херцеговина - додала је Цвијић Амулић. 

Она је поручила да је јако како важња градња.

- Земљотрес као природна појава не убија, већ објекти гдје живимо и радимо. Превентивно можемо да дјелујемо добром градњом. Законе имамо и треба их само поштовати. Земљотреси су природна појава која прати еволуцију земље - закључила је Сњежана Цвијић Амулић за РТРС.