latinica  ћирилица
27/11/2019 |  10:08 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Град Бањалука: Електронска грађевинска дозвола доноси бројне погодности

Бањалука је један од првих градова у БиХ који ће, од наредне године, почети са издавањем електронских грађевинских дозвола, потврђено је у Одјељењу за просторно уређење.

- Бањалука ће од 1. јануара 2020. године, као пилот-пројекат, увести интегрисани систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству којим ће у значајној мјери поједноставити процедуру издавања грађевинских дозвола – истакао је начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић.

Иако је ријеч о веома сложеном процесу, основни циљеви увођења е-грађевинске дозволе су унапређење транспарентности, раст инвестиција, олакшавање пословања и привлачење инвестиција.

- То је логичан, наредни корак, након увођења једношалтерског система издавања потребних дозвола за градњу, чије услуге је до сада искористило око 2.000 инвеститора – нагласио је Станаревић.

Увођење електронске грађевинске дозволе омогућиће сарадњу свих институција, јавних предузећа и осталих републичких органа који учествују у процесу издавања употребних и грађевинских дозвола.

- Интегрисани систем издавања грађевинских дозвола нуди бројне погодности, а једна од њих је онлајн подношење захтјева за издавање дозволе за изградњу. Сви документи који су неопходни, дијелиће се између укључених институција у електронском облику, чиме би се елиминисала потреба да подносиоци захтјева посјећују сваку од њих – навео је Станаревић.

Пројекат увођења електронске дозволе, гдје ће Бањалука, заједно са Градишком, бити пилот пројекат, спроводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, уз подршку Међународне финансијске корпорације (IFC) у оквиру реализације пројекта LIFE и уз финансирање Владе Велике Британије.