latinica  ћирилица
27/11/2019 |  10:52 ⇒ 10:54 | Аутор: РТС

Копија Мона Лизе у Сотбију продата за 1,6 милиона долара

Копију Мона Лизе насликао је непознати умјетник, вјероватно 100 година послије оригинала. Сада је продата анонимном купцу, а претходни власник ју је прије девет година купио за само 35 хиљада евра.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

За разлику од чувеног Леонардовог дјела копија има стубове са обје стране централне фигуре и незнатно је већа, димензија је 81 са 77 центиметара.

- На овој копији не видите никакве линије, сјенке, све је веома глатко. Творац копије је одлично насликао њене руке, наборе на рукавима, лице, али за разлику од оригинала поглед Мона Лизе је овдје много другачији - рекла је Бокје Коенен, директорка Одјељења за старе мајсторе у Сотбију.

Копија Мона Лизе је насликана за разлику од оригинала на платну. То је тек једна од 150 репродукција које су у оптицају, а насликане су између 16.и 19. вијека.

- Никада се копијом не можете приближити оригиналној слици осим ако нисте веома привилегована особа. Куповином ове копије власник можда жели да себи омогући гледање Мона Лизе без посјетилаца који стоје испред оригинала и праве селфије. То је једна дивна слика, лијеп портрет - истакла је Бокје Коенен, директорка Одељења за старе мајсторе у Сотбију.

Пошто су копије слика настале прије него што је измишљена фотографија, сваки сликар је морао да буде испред оригинала или друге копије како би направио репродукцију. Чувени сликари као што су Тицијан или Рембрант су правили копије слика како би вјежбали различите технике и сликарско око.

- Сликарима је било потребно да изблиза гледају дјела мајстора и како други умјетници пред њима раде. Мислим да постоји много копија Мона Лизе јер је већ у своје вријеме била веома позната слика - напоменула је директорка Бокје Коенен.

У случају аукција радова Леонарда да Винчија било је протеклих година неочекиваних ситуација. 2017. године је његова слика Салватор Мунди продата за чак 450 милиона долара, што је највећа цијена дата за једну слику до сада.

На цијени су и копије, једна од репродукција Мона Лизе продата је у аукцијској кући Сотби у Њујорку почетком године за милион и 600 хиљада долара, 10 пута више него што је била њена провобитно процијењена вриједност.