latinica  ћирилица
27/11/2019 |  11:08 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

У БиХ још 8.050 сумњивих и 917 потврђених минских поља

У БиХ, 24 године након рата има још 8.050 сумњивих опасних подручја, површине 995,87 километара квадратних, те 917 потврђених опасних подручја површине 22,14 километара квадратних, наведено је у извјештају Центра за уклањање мина у БиХ.
Опасност од мина - Фото: РТРС
Опасност од минаФото: РТРС

Директор Центра Саша Обрадовић представиће ове податке учесницима 4. Ревизионе конференције "Свијет без мина", која је у Ослу почела у понедјељак 25. новембра, траје до петка, 29. новембра, а одржава се поводом обиљежавања 20 година од ступања на снагу Конвенције о забрани производње, употребе, складиштења и трансфера противпјешадијских мина.

У делегацији БиХ је, осим Обрадовића, и амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић, саопштено је из Центра за уклањање мина у БиХ.

Из Центра наводе да је БиХ у потпуности ангажована и посвећена побољшању ефикасности и дјелотворности теренских активности, с циљем исшуњавања обавеза из Конвенције.

- БиХ је у посљедњих пет година успјела да ослободи укупно 158,5 километара квадратних, при чему је уништено 8.992 мина и 9.992 осталих експлозивних остатака рата - наведено је у извјештају.

У саопштењу је истакнуто да је захваљујући континуираној едукацији о опасностима од мина и обиљежавању активности, број цивилних жртава у БиХ стално смањује, јер су људи више информисани и едуковани о опасности од мина и неексплодираних убојитих средстава, као и како избјећи потенцијални ризик.

- БиХ интензивно ради и на пружању што адекватније помоћи преживјелима од мина, будући да је земља и даље суочена са озбиљним изазовима медицинских и рехабилитационих установа, као и са социјално-економском реинтеграцијом жртава од мина и тако остаје посвећена јачању бриге, рехабилитацији и ублажавању патње жртава од мина - наведено је у саопштењу.

Из Центра су навела да су се у БиХ у овој години догодиле двије деминерске несреће, три деминера су повријеђена и евидентриана су два смртна случаја.

- У протеклом периоду БиХ је примила различите врсте помоћи и сарадње које долазе од великих донаторских заједница - подсјетили су из Центра за уклањање мина у БиХ.

Конференција у Ослу је формални дипломатски састанак 164 земље потписнице Конвенције о забрани производње, употребе, складиштења и трансфера противпјешадијских мина, који представља прилику да све земље чланице Конвенције разговарају о резултатима постигнутим након претходне Конференције одржане у Мапуту 2014. године, те да се да смјер за спровођење Конвенције у наредних пет година.

Паралелно са Конферецијом биће одржано и низ споредних догађаја чији је циљ успостављање дијалога о тренутном статусу Конвенције, као и потребама и изазовима за испуњење преузетих обавеза.