latinica  ћирилица
27/11/2019 |  11:11 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Противљење српском кадру не служи на част партијама из Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да не служи на част ниједној политичкој партији из Српске то што се противи да српски кадар буде на челу Савјета министара.

- Знајући какву политику промовише /предсједник ПДП-а/ Бранислав Бореновић нисам изненађена таквим чином. Имајући у виду чињеницу да сада на ред долази српски кадар који треба да води Савјет министара, било би политички зрело и мудро да је дата подршка - рекла је Цвијановићева у Бањалуци коментаришући чињеницу да Бореновић није подржао избор Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Она је истакла да ПДП и СДС праве представу и спектакл од именовања и процеса кроз који треба да прође предсједавајући Савјета министара.

- У суштини не постижу ништа на политичком плану осим што на сваки начин показују да желе да ускрате могућност да српски кадар буде на челу Савјета министара. Њихов план, када су мијењали Пословник о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, био је да се задржи постојећи Савјет министара и обезбиједи позиција за /лидера СДС-а/ Мирка Шаровића. То је изгубљена прича за њих и отуда долази њихов гњев и незадовољство - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да разумије зашто су представници опозиције гњевни.

- То је због чињенице да су остали без фотеља у Сарајеву које су ионако неоправдано дуго задржали јер је прошла година од избора - нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да чињеница да је пронађено рјешење и да се улази у процес конституисања власти на нивоу БиХ иде у прилог тези коју је давно изнијела да је непотребно изгубљено вријеме.

- Могли смо све ово урадити прије годину дана и почети преузимати на себе обавезе. За све процесе који су отворени морамо имати кредибилне учеснике и партнере. Влада Српске јесте кредибилан партнер, формирана је одмах након избора, преузела је на себе обавезе и у стању је да рјешава изазове - оцијенила је Цвијановићева.

С друге стране, додала је она, није изабрана нова федерална влада, а поготово је била алармантна ситуација када је ријеч о Савјету министара јер су биле у питању обичне политичке игре.

Према њеним ријечима, важно је да што прије буду конституисани Савјет министара и Влада Федерације БиХ да би заједно могли да обнове разговоре и активности које се односе на европски пут БиХ и инфраструктурне пројекте, наводећи да то значи и поновно покретање кредибилних преговора са међународним финансијским организацијама.