latinica  ћирилица
27/11/2019 |  11:37 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Институције прате модерна рјешења за информациону безбједност

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас у Бањалуци конференцију о информационој безбједности "Инфосек 2019" на којој реномиране ИТ компаније представљају рјешења за елиминацију безбједносних ризика у сајбер простору.

- Што више улазимо у свијет информационих технологија и што је већа њихова примјена, веће су и пријетње. У интересу институција је да пратимо модерна рјешења када је ријеч о информационој безбједности да бисмо пружили заштиту грађанима и привреди - рекла је Цвијановићева новинарима након отварања конференције.

Према њеним ријечима, сваки догађај ове врсте показује да је и Српска на мапи модерног свијета који прати трендове и иде у корак са захтјевима савременог доба.

- Размјена искустава ће допринијети повећању обима знања и бољим оперативним и техничким рјешењима - рекла је Цвијановићева.

Директор компаније "ТГ СЕК" Далибор Ратковић истакао је да је конференција окупила више од 100 учесника, међу којима су све важне ИТ компаније, банке и институције.

- Окупили смо много произвођача који су свјетски лидери у овој области. Њихови корисници, односно представници компанија и институција, могу да виде технолошка рјешења која иду у корак са свјетским рјешењима и адекватан су одговор на сајбер изазове. Веома је важно за државу да су сви ресурси поуздани и да имамо безбједно окружење како би институције и привреда могли да функционишу на адекватан начин - истакао је Ратковић.

Према његовим ријечима, све су напреднији начини на који се може злоупотријебити сваки податак који је на интернету.

- Изазови су на свим пољима - од личних, приватних компанија и политичког утицаја. Мора да се инвестира и едукује како бисмо пратили свјетске трендове и могли одговорити на изазове - рекао је Ратковић.

Организатор конференције, која се одржава у хотелу "Кортјард бај Мериот", је компанија "Телегруп".