latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:24 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Додик у Невесињу; За санацију оштећених објеката 100 хиљада КМ (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик стигао је данас у Невесиње. На подручју ове општине забиљежен је низ земљотреса који су причинили материјалну штету.

Заједно са начелником општине Миленком Авдаловићем обишао је Музичку школу која је највише оштећена.

- Влада Републике Српске ће помоћи санацију објеката са 100.000 КМ - рекао је Додик.

- Дошао сам да подржим људе у Невесињу и пошаљем поруку да смо уз њих. Након процјене штете, сјешћемо и договорити шта треба. То не можемо урадити данас, јер немамо процјене. Доћи ћемо до сваког човјека који је претрпио штету - рекао је Додик, који је у пратњи начелника Невесиња Миленка Авдаловића и посланика Илије Таминџије разговарао са мјештанима и руководиоцима установа.

Он је навео да је посјетио и Музичку школу у Невесињу и да ће институције Републике Српске обезбиједити 300.000 КМ да на прољеће почне реконструкција.

Блажи земљотрес јачине 2,7 степена Рихтерове скале забиљежен је и рано јутрос у 4.48 сати 23 километра сјевероисточно од Невесиња.

Милорад Додик у Невесињу (Фото: РТРС)

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић нагласио је да ће уз помоћ Владе Републике Српске бити санирани сви школски објекти у овој општини.

Он је рекао да се данас у овој општини санира штета.

- Имамо неколико екипа на терену заједно са Цивилном заштитом, Електродистрибуцијом, ватрогасном јединицом и надам се да ћемо до сутра завршити са санацијом ургентне штете - навео је Авдаловић.

Он је додао да су прегледани сви школски објекти и констатовано да су безбједни за извођење наставе.

Наставе у основним, средњим школама и предшколским установама у Невесињу, Љубињу, Берковићима, Гацку, Билећи и Требињу биће настављена сутра.

Ово је одлучило Министарство просвјете и културе након јучерашњег земљотреса јачине 5,4 степена Рихтерове скале.

У земљотресу није било повријеђених лица, али је причињена материјална штета. Оштећени су објекти подручних основних школа у Кифином Селу, Зовом Долу и Џиновој Махали.