latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:30 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Савић: Циљ Владе Српске бољи пословни амбијент

Влада Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва чине напоре за смањење намета да би омогућили бољи пословни амбијент, првенствено за мала и средња предузећа којих је највише у Српској, рекао је помоћник министра за мала и средња предузећа у Министарству привреде и предузетништва Српске Зоран Савић.
Зоран Савић - Фото: СРНА
Зоран СавићФото: СРНА

Савић је рекао да је јуче у Народној скупштини Републике Српске разматран сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, што ће утицати на повећање буџета грађана, а тиме и на потрошњу.

- Бенефит од тога имаће сви - рекао је Савић пред почетак конференције "Поузданост 2019" у Сарајеву, која је окупила око 450 представника успјешних привредних субјеката и надлежних институција.

Он је рекао да је урађен и Закон о малим и средњим предузећима који је у потпуности усклађен са европским актом о малом бизнису у свим сегментима, а њиме је предвиђено формирање савјета који ће редовно засједати и припремати политике које ће помоћи малим и средњим предузећима у пословању и бољој пословној клими.

Савић је нагласио да се све то предузима ради стварања бољег пословног амбијента у којем ће мала, средња и остала предузећа имати повољније прилике за пословање.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе Ахмет Егрлић истакао је да у БиХ има више од 5.000 поузданих компанија које праве више 17 милијарди КМ промета, извозе више од 3,2 милијарде КМ, остварују више од двије милијарде добити и имају око 116.000 запослених.

Егрлић каже да све то говори колико поуздане компаније у БиХ доприносе укупној стабилности и развоју БиХ.

- Ово треба да буде подстрек свима који то сада нису, да раде на томе и постану поуздани и кроз сертификат, који могу добити, покажу да су поуздани и повјерљиви за пословање - поручио је Егрлић.

Емил Кучковић, директор "Пословних новина" које су организатор конференције, истакао је да је пета по реду конференција "Поузданост 2019" заснована на финансијским подацима и анализи компанија чиме је утврђено да од 33.000 компанија 16 одсто задовољава строге међународне критеријуме бонитетне поузданости, што подразумијева да је њихово финансијско стање и пословање стабилно, да на вријеме измирују обавезе и да се на њих може ослонити.

Он је нагласио да је овај број поузданих компанија растао за 16 одсто у односу на прошлу годину.