latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:32 | Аутор: СРНА

Дрљача: Одлука Владе проистекла из демографских показатеља

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да одлука Владе Републике Српске према којој ова локална заједница из средње развијених прелази у категорију неразвијених није добра вијест, али да одсликава реално стање и резултат је демографских показатеља.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је данас рекао Срни да се у овој општини биљеже позитивни помаци у привреди, али да су на одлуку пресудан утицај имали миграције становништва и негативан природни прираштај.

- То је комплексно питање, треба уважити реалну слику, гдје смо у односу на остале локалне заједнице. Ми треба да наставимо одговорно радити свој посао, а мислим да би мали помаци у наталитеној политици утицали на то да општина Нови Град поново буде у категорији средње развијених - навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, привредни показатељи су позитивни и општина Нови Град је ове године добила БФЦ стандард повољног пословног окружења.

Он је истакао да су приходи регистрованих привредних предузећа у овој општини за три године, од 2016, порасли за око 29 милиона КМ.

- Број предузећа није знатно порастао, 2016. године смо имали 147, а прошле године 151 предузеће, али је њихова добит у овом периоду порасла за скоро два милиона КМ - каже Дрљача.

Он је нагласио да су буџетски проходи општине Нови Град повећани из године у годину, те смањен број незапослених.

- Када је ријеч о густини насељености, што је један од критеријума за одређивање статуса локалне заједнице, смањењем броја становника биће мања густина насељености - објаснио је Дрљача.

Он наводи да су подаци негативни и када је ријеч о критеријуму који се односи на број ученика основних школа и природни прираштај.

- У 2015. години рођено је 183 дјеце, 2016. године 179, 2017. године 163, а прошле године 157. Сваке године имамо дупло, па и више умрлих у односу на број рођених. За протекле четири године имамо у унутрашњим миграцијама 450 грађана, а број умрлих је 720. Немамо тачне податке о грађанима који одлазе у иностранство - рекао је Дрљача.

Дрљача сматра да разлози због којих грађани одлазе у земље ЕУ сада нису само економски.

Према његовим ријечима, на привредну и општу ситуацију у овој општини негативно се одразила и чињеница да за гранични прелаз и даље нема рјешења за прекатегоризацију.

- Мислили смо да је ријеч о техничким аспектима, а сада сматрам да је то чисто политичко питање и да је уско повезано са намјерама Хрватске да у општини Двор одлаже радиоактивни отпад - каже Дрљача.