latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:54 ⇒ 13:38 | Аутор: Б92

Њемачка плива у кокаину

Читава Европа је тренутно преплављена кокаином. И у Њемачкој су власти заплијениле рекордне количине. Притом кокаин ни издалека није једини проблем Немачке.

Умотан у картон и пластику, скривен у више од 200 тамних спортских торби. Ту су припадници њемачке граничне полиције у јулу ове године у Хамбургу пронашли скривено 4,5 тона кокаина.

У теретном броду на путу ка Антверпену који је превозио соју. И то није био једини проналазак дроге у овој години. Полиција је укупно ове године до сада заплијенила више од десет тона кокаина, шест пута више него прије пет година.

- Кокаин у Њемачкој заиста представља проблем. Иза њега стоји веома добро организован криминал. Европско тржиште је сада наводно преплављено. То ме веома забрињава - изјавила је представница њемачке владе задужена за питања наркотика Данијела Лудвиг на годишњем састанку који за тему има трговину и конзумирање дроге у Њемачкој. Та једнодневна конференција одржана је у Берлину под слоганом Зависност у фокусу – ангажовање локалних заједница на лицу мјеста!

Дуван, алкохол, канабис

Према подацима савезне владе у Берлину, у Њемачкој има више од осам милиона зависника. То значи да сваки десети становник те земље конзумира најмање једну легалну или илегалну дрогу. Четири милиона људи је зависно од никотина, 1,6 милиона од алкохола, 300.000 од канабиса, а, према процјенама, око 166.000 људи конзумира опијате као што су хероин или кокаин. За отприлике половину њих конзумирање дроге је толико велики проблем да скрећу са свог животног пута, губе посао или чак завршавају на улици. То су углавном алкохоличари који чине две трећине свих пацијената на рехабилитацијама.

- Увијек се пије, без обзира да ли се иде на излет са предузећем, на венчање или сахрану - каже Елке Шулце. Она је такође учествовала на конференцији у Берлину, а долази из Елцена у Доњој Саксонији гдје ради као социјална радница и у свом округу је контакт-особа надлежна за питања зависности. Шулцеова каже да је у њеном градићу главни проблем пре свега алкохол, а не тешке дроге. -  Чак ни ту се не бавимо само заиста тешким случајевима, већ и онима који опијањем стављају на коцку своје здравље, али мисле да уопште немају проблем.

Према наводима савезне владе, тиме је погођено око девет до десет милиона Нијемаца. Конзумирање алкохола се додуше посљедњих година у Њемачкој полако смањује, али Нијемци ипак, у поређењу са свијетом, још увијек пију више од просјека.

Разлике између града и села

У руралним срединама људи посежу за алкохолом, у градовима конзумирају тешке дроге, попут кокаина. Једно истраживање засновано на анализи отпадних вода у великим европским градовима потврђује проблем конзумирања тешких дрога прије свега у Берлину, Минхену, Хамбургу и Дортмунду.

Марио П, који ради у једном центру за болести зависности у Хамбургу, због тога се залаже за легализације дрога.

- Одавно смо изгубили борбу против дроге - каже он. Легалном продајом би, сматра, бар били провјеравани састојци, али и укинуте илегалне структуре које се баве продајом дрога.

Помоћ легализацијом?

У Бундестагу међутим још нема сагласности када је ријеч о легализацији дрога. Ипак, Зелени и Левица су се званично прикључили кампањи "Легализуј" чији је циљ легализација продаје канабиса за особе старије од 18 година. И министар здравља Јенс Шпан се у свом говору на конференцији у Берлину заложио за дискусију без идеолошких ограничења.

Представница владе Данијела Лудвиг сматра међутим да би легализација била погрешан сигнал становништву. “

- Посебице међу младима је већ сада проблем са канабисом веома потцијењен, а конзумација те дроге може да доведе до тешких психоза - наглашава Лудвигова. Она сматра да би превенција била добар метод да се опасност од дрога схвати озбиљније.

Недостаје превенција

Да би дошло до праве промјене по питању превенције, локалним заједницама често недостају неопходни ресурси, сложили су се учесници годишње конференције. Већ сада су, како је наведено, бројни службеницима у центрима за болести зависности веома оптерећени, па за превенцију често не остаје довољно времена. Представница владе у Берлину на конференцији није помињала могућност издвајања више средстава за то. Пре би, сматра, требало радити на томе да се у локалним заједницама поставе другачији приоритети.

Учесници конференције, попут Елке Шулце, виде шансу у побољшаном умрежавању уз помоћ дигитализације, рецимо између центара за борбу против дроге и полиције, канцеларија за бригу о младима и социјалних служби. Министар здравља Шпан Спахн најављује да ће се размотрити ублажавању заштите података у тим случајевима.

И још једна тема је за Елке Шулце била веома важна: “Зависници и потенцијални зависници не смеју више да буду стигматизовани“, каже она. Јер прећуткивање, у томе су у Берлину били сагласни сви – није решење.